Karanteeni ei pilaa avioliittoasi, mutta se nopeuttaa eroasi, uskoo Jess: "Ne liitot, jotka ovat jo murtumassa..."

Jessin mukaan koronavirus on saanut monet ennestään heikot avioliitot murenemaan, sillä kotikaranteenissa suhteen ongelmia ei enää voi vältellä tai paeta.

Karanteeni ei pilaa avioliittoasi, mutta se nopeuttaa eroasi. Näin uskoo Jess Carpenter, joka kirjoitti aiheesta kolumnin Scary Mommy -sivustolle.

Jessin mukaan moni miettii eroa hakiessaan, miten kyseiseen tilanteeseen on päädytty. Nainen uskoo, että koronakaranteenissa moni kyseleekin itseltään samaa asiaa joka päivä.

– Voiko se, että on lukittuna pieneen tilaan jonkun kanssa, todella aiheuttaa avioeron? Ei, en usko, että voi. Mutta se voi nopeuttaa avioeroa, Jess kuvailee.

– Monet pysyvät yhdessä rutiinin takia. Olemme kaikki tottuneet tekemään melkein samat asiat joka ikinen päivä. Menemme töihin (tai jäämme kotiin), syömme lounaan, juttelemme asiakkaalle, viihdytämme lapsia, yritämme pysyä järjissämme ja sitten, kun pääsemme taas kumppanimme luo päivän lopuksi, näemme häntä pari tuntia ennen unta. Se ei koskaan pääty. Heräämme ja teemme kaiken uudelleen joka päivä.

"Jos hän hengittää sinua päin, päässäsi napsahtaa..."

Jessin mukaan koronavirus on kuitenkin vienyt perheiden rutiinit. Moni ei tiedä, miten suhtautuisi tilanteeseen, ja hermojen kiristyessä suhderiitoja syntyy pienistäkin aiheista.

– Jos kumppani pudottaa sukan maahan, saatat revetä, Jos hän hengittää sinua päin, päässäsi napsahtaa. Mutta onko tämä karanteenin aiheuttamaa stressiä? Vai johtuuko tämä kaikki siitä, että miten kauan sitten olettekin olleet yhdessä, ette oikeastaan ole viettäneet paljoakaan aikaa yhdessä? Jess kysyy.

Jos viikonloppua tai pidempiä perhelomia kerran vuodessa ei oteta huomioon, Jessin mukaan moni tapaa kumppaniaan vain parin tunnin ajan arki-iltaisin. Lisäksi lapset vaativat vanhempien huomiota, jolloin parisuhdeaika kutistuu entisestään. Kun kumppaninsa kanssa sitten on koronan vuoksi jumissa kotona viikkojen ajan, pienetkin tavat alkavat ärsyttää. Jessin mukaan karanteeni koettelee kaikkia, mutta se on erityisen vaikeaa aikaa pareille, joiden liitto on rakoillut jo aiemmin.

– Ennen et ehkä edes ole huomannut säröjä (liitossasi), mutta nyt ne ovat ainoa asia, jonka huomaat, hän kuvaa.

"Oikea ongelma on, että karanteeni lisää stressiä liittoosi"

Jess kuitenkin uskoo, ettei karanteenissa oleminen oikeasti voi tuhota avioliittoa.

– Karanteeni ei pilaa avioliittoasi. Oikea ongelma on, että karanteeni lisää stressiä liittoosi. Mutta terveet, toimivat avioliitot kestävät lisästressin. Toki se voi lisätä kinastelua ja silmien pyörittelyä, mutta siitä selvitään, Jess kuvaa.

– Ne liitot, jotka ovat jo murtumassa, kärsivät, koska vaikka nämä liitot olisivat voineet selvitä vielä vuosikymmenen tai kaksi samalla, kun lapset kasvavat ja rutiinit eivät muutu, koronakaranteenista ne eivät selviä.

Sitä, että liitossa kenties on vikaa, ei kuitenkaan ole mukavaa tunnustaa.

– Karanteeni valaisee ongelmat, joiden syvällä sisimmässäsi tiesit olevat olemassa. Ongelmat, joita yritit vältellä, Jess sanoo.

"Niin paljon kuin haluaisimmekin syyttää kaikesta karanteenia, emme voi tehdä niin"

Rakoilevan liitonkin voi pelastaa; Jess uskoo, että moni turvautuu pariterapiaan ja onnistuu koronan aiheuttamasta paineesta huolimatta jatkamaan liittoaan.

– Mutta on tämä outoa aikaa. Ei ole treffi-iltoja, ei lapsenvahteja, eikä yhtään riitoja, joita pienet korvat eivät kuuntelisi. Olet lasten ympäröimä, ja kun avioliittosi tämän päälle murentuu, mitä voit tehdä? Rehellisesti? Kunpa tietäisin, Jess sanoo.

Tilanteen valonpilkahduksena Jess kutenkin pitää sitä, ettei korona iske rankasti kaikkiin liittoihin, vaan vain niihin, joissa jo menee huonosti.

– Näyttääkö karanteeni sinulle asioita, joita et ole koskaan ennen nähnyt? Vai näyttääkö se asiat, joita et uskalla myöntää? Ehkä, vain ehkä, karanteeni näyttää, että on parempi lähteä aiemmin kuin myöhemmin, Jess sanoo.

Suhteen päättäminen ei koskaan ole helppoa. Toisinaan se kuitenkin on tarpeen.

– Niin paljon kuin haluaisimmekin syyttää kaikesta karanteenia, emme voi tehdä niin. Karanteeni ei pilaa avoliittojamme, se vain tekee niistä paljon vaikeampia. Ja niille, jotka jo tätä ennen joutuivat kamppailemaan, se voi olla viimeinen niitti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja