Syyttäjä: Järjestäytynyt rikollisryhmä toi maahan laittomasti kymmeniä irakilaisia

Helsingin käräjäoikeus on alkanut puida laajaa juttua, jossa miesjoukkoa syytetään törkeän ja perusmuotoisen laittoman maahantulon järjestämisestä.

Syyttäjän mukaan irakilaismiehet ovat tuoneet yli 50 ihmistä laittomasti Suomeen ja saaneet yhteensä kymmeniä tuhansia euroja rikoshyötyä.

Suurin osa syytetyistä asuu Suomessa. Muutamat asuvat Ruotsissa ja yksi Itävallassa.

Myös suurin osa maahan tuoduista on kotoisin Irakista. Tuotujen joukossa on sekä miehiä että naisia ja lapsia.

Syytteen mukaan maahantuontireitti on kulkenut muun muassa Turkin, Saksan ja Ruotsin kautta. Myös Kreikan ja Itävallan kautta Tanskaan kulkevaa reittiä on syytteen mukaan käytetty.

Syytetyt kiistävät rikokset 

Syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin. He myöntävät kuitenkin auttaneensa Suomeen tulossa olleita ihmisiä ja majoittaneensa heitä. Perusteena on kuitenkin heidän mukaansa ollut halu auttaa maanmiehiä eikä toiminta ole tuottanut hyötyä. Osa Suomeen kuljetetuista ja saatetuista on syytettyjen veljen- tai sisarenpoikia, serkkuja tai muita sukulaisia. 

Syyttäjän mukaan teko on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa ja sitä on myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä. Syyttäjä vaatii miehille vankeusrangaistuksia.

– Suuri syytettyjen määrä tekee jutusta poikkeuksellisen, kihlakunnansyyttäjä Sirpa Väätäinen toteaa.

  

Lue myös:

    Uusimmat