Käräjäoikeus pahoittelee Axl Smithin uhrien nimien julkaisemista – muuttaa toimintatapojaan

Helsingin käräjäoikeuden tiedotteen mukaan kyse oli inhimillisestä virheestä.

Helsingin käräjäoikeus julkaisi Axl Smithin salakatselutapauksen yhteydessä vahingossa tapauksen uhrien nimiä. Virheelliset merkinnät johtuivat inhimillisestä virheestä ja tapahtunut johtaa toimintatapojen muuttamiseen, käräjäoikeus tiedottaa.

Käräjäoikeus antoi tuomion salakatselukokonaisuudessa 28. helmikuuta. Ratkaisun jälkeen käräjäoikeus toimitti mediajakelulistalleen tuomion sekä tuomiosta kirjoitetun tiedotteen, koska asia oli herättänyt suurta kiinnostusta julkisuudessa jo aiemmin.

Pian kävi ilmi, että tiedotusvälineille lähetetty tuomio sisälsi joidenkin tapauksen asianomistajien tietoja siitä huolimatta, että ne oli oikeudessa määrätty salassa pidettäviksi.

Saman päivän aikana medialle toimitettiin toinen, ”korjattu” versio tuomiosta. Myös korjatussa versiossa oli kuitenkin nähtävissä joidenkin asianomaisten nimet.

Helsingin käräjäoikeus kertoo tiedotteessaan, että kyse oli inhimillisestä virheestä. Erhe pääsi käräjäoikeuden mukaan tapahtumaan siksi, että tapaus oli laaja. Annettu tuomio oli 150-sivuinen ja mukana oli yli 30 asianomistajaa.

Tuomiossa oli käräjäoikeuden mukaan yhteensä yli 500 salattavaa kohtaa. Osa salaisuusmerkinnöistä oli käräjäoikeuden mukaan tehty puutteellisesti.

Tuomioasiakirja oli käräjäoikeuden mukaan pyritty tarkistamaan huolellisesti useampaan kertaan. Kaikesta huolimatta tekstiin jäi virheitä.

Tapauksen johdosta rikostuomioiden kirjoittamiseen käytettyyn Ritu-sovellukseen ollaan tekemässä kevään aikana muutos, joka helpottaa salaisuusmerkintöjen tekemistä, käräjäoikeus kertoo. Oikeuden mukaan myös käräjäoikeuden sisäisiin toimintatapoihin on kiinnitetty huomiota.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja