Käräjäoikeus antoi ensimmäisen osaratkaisun mittavasta verohuijauksesta – useita Cannonball-jengiläisiä tuomittiin törkeistä veropetoksista

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään ensimmäisen ratkaisunsa epäillyssä petoskokonaisuudessa, jossa muun muassa liivijengi Cannonballin jäsenet ovat tehtailleet veropetoksia.

Syyttäjän mukaan kokonaisuudessa on saatu rikoshyötyä yli miljoonan euron edestä. Jutussa on kysymys arvonlisäveropetoksista, joissa verottajalta haetaan veronpalautuksia, vaikka mitään veroja ei ole koskaan maksettu.

Syyttäjän mukaan verottajan palauttamat rahat oli nopeasti nostettu automaateista. Kun virheellinen palautus huomattiin, rahat olivat jo kadonneet.

Käräjäoikeus antoi tänään tuomion 12 henkilölle, joista kuusi tunnusti tehneensä rikoksen osana liivijengi Cannonballin toimintaa. Tuomioita tuli törkeistä veropetoksista ja rahanpesurikoksista. Tuomiot vaihtelevat yhdyskuntapalvelusta puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen. Suurin osa sai muutaman kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Kokonaisuudessa on syytettynä noin 50 ihmistä, ja niin syytteet kuin verokikkailuun syyttäjän mukaan käytetyt pöytälaatikkoyhtiötkin lasketaan kymmenissä.

Liivijengin jäsenillä erimielisyyksiä

Tuoreen esitutkintamateriaalin mukaan Cannonball-liivijengistä erotettiin ja erosi jäseniä sisäisten erimielisyyksien seurauksena heinäkuussa 2017. Erimielisyyksiä aiheutti esitutkintamateriaalikertomusten mukaan myös nyt tutkittu arvonlisäveropetosjuttu. Muun muassa yksi jengiläinen pahoinpideltiin ja erotettiin, koska hän puhui poliisille petostutkinnassa.

Jutun pääepäilty on jengin entinen mediapersoona Janne Tranberg. Miestä ei ole vielä nähty syytetyn penkillä, sillä hän on karkuteillä. Syyttäjä kertoi jo vuonna 2017, että Tranbergia syytetään paristakymmenestä syytekohdasta ja syyttäjä vaatii hänelle kuuden vuoden vankeutta.

Cannonball on edelleen voimissaan

Cannonball MC on vuonna 1991 Helsingissä perustettu moottoripyöräjengi, jota viranomaiset pitävät järjestäytyneenä rikollisryhmänä.

Alkuvuonna Cannonballiin kuului 10 osastoa: Helsinki, Turku, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Midwest Ulvilassa, Seinäjoki, Heinola, Kausala ja Tallinna.

Kerhon alajengit kulkevat nimellä Squad 32. Tällainen toimii poliisin mukaan myös Thaimaassa.

Organisaation jäsenmäärä on noin 200 miestä. Alajenginä toimi myös aiemmin Outfit MC -niminen jengi, mutta poliisin mukaan se lakkautettiin kesän 2017 tilapäisen alasajon yhteydessä.

Tuoreen huumejutun esitutkintamateriaalista selviää, että niin poliisin kuin kerhon toiminnassa mukana olleen miehen mukaan Cannonball järjestäytyi uudelleen loppukesästä 2017 Hämeenlinnan kerholla pidetyssä kokouksessa. Hajoamisen aikaan heinäkuun puolessa välissä samaisen kerhotilan pihalla poltettiin vanhoja kerholiivejä.

Kerhoa johtaa nykyään esitutkintamateriaalin mukaan Heinolan-osastossa vaikuttava 43-vuotias mies.  

Lue myös:

    Uusimmat