Karahtivatko Iivo Niskasen voittohaaveet jo kiville? Jari Isometsä iskee suomalaistähden menestykselle tiukan vaatimuksen – "Se näyttää pitkälti suunnan"

Iivo Niskanen putosi sunnuntaisen sprinttikilpailun myötä kauas Tour de Skin kärkisijoista. MTV Urheilun hiihtoasiantuntija Jari Isometsän mukaan Niskanen ei voi enää lahjoittaa etumatkaa kanssakilpailijoilleen, vaan muissa kisoissa on onnistuttava, jotta haaveet kärkikolmikosta pysyvät elossa.

Niskanen ei selvittänyt tietään sprinttikisan aika-ajosta erävaiheeseen, joten ero Tour de Skin kärkihiihtäjiin venähti yli minuuttiin. Niskasen voittomahdollisuudet kokivat karsiutumisen myötä kovan kolauksen.

– Etukäteen ajatellenkin (Johannes Hösflot) Kläbo oli vähän Iivon tavoittamattomissa, koska tiedetään hänen ottavan bonussekunteja näistä sprinteistä. Hän on niin kovassa kunnossa, että hän pärjää myös normaalimatkoilla, Isometsä summaa kiertuetta johtavan Kläbon eroa Niskaseen.

Niskanen on tunnetusti vahvempi perinteisen hiihtotavan kilpailuissa, joita Tour de Skilläkin on vielä luvassa. Ennen Niskaselle suotuisampia kisoja on kuitenkin onnistuttava vielä Toblachin 15 kilometrin vapaan kilpailussa, jotta Niskanen ei putoaisi lopullisesti kärkitaistosta.

– Nyt hoidetaan nämä kolme vapaan kilpailua pois, sitten alkaa kolme perinteistä. Vaikka Iivo on petrannut vapaata ihan älyttömästi ja on ihan kansainvälisen tason vapaan hiihtäjä, on hän silti vielä parempi perinteisellä. Kyllä ne Iivon iskut alkavat siinä vaiheessa, kun pistetään pitoa suksen pohjaan.

Isometsä painottaa kuitenkin, että lisää etumatkaa Niskasen suurimmille kilpailijoille ei saa enää antaa.

– Ei se mitalikolmikko ole karannut mihinkään, mutta seuraava vapaan kisa pitää klaarata kunnialla. Perinteisen sprintissä pitää kyllä mennä jo jatkoon. Nyt on käytetty ne etumatkat, enää sitä ei saa tulla lisää, Isometsä lataa.

Niskanen on tällä hetkellä Tour de Skin kokonaistilanteessa sijalla 16. Eroa kiertuetta johtavaan Kläboon on minuutti ja 17 sekuntia. Seuraavissa kilpailuissa on onnistuttava täydellisesti, jotta kärki ei karkaa tavoittamattomiin. Nappionnistuminen saattaa viedä Niskasen todella pitkälle.

– Vapaan kisa pitää onnistua. Takaa-ajo hiihdetään perinteisellä niillä lähtöeroilla, mitkä vapaan kisassa tulevat. Ei saa olla vapaalla liian kaukana keulasta, koska jos hän hiihtää hyvän hiihdon, hän voi voittaa sen perinteisen takaa-ajon. Sitten onkin ihan eri sävelet taas.

– Seuraava kisa on hyvin tärkeä ja näyttää pitkälti sen suunnan, mihin Tour Iivon kohdalla kallistuu. Nyt pitää onnistua Toblachin vapaalla. Jos onnistuu, on hänellä mahdollisuudet palkintopallille ihan täysin, Isometsä painottaa. 

Lue myös:

    Uusimmat