Kapinen ilves yritti hyökätä koiran kimppuun Lappeenrannassa ja lopetettiin – susi tappoi koiran eilen samalla seudulla

Lappeenrannassa lopetettiin toissapäivänä ilves, jonka uskotaan toukokuun aikana liikkuneen talojen pihoilla ja yrittäneen hyökätä koiran kimppuun.

Saatujen havaintojen perusteella ilveksen epäillään olleen kapinen ja se määrättiin lopetettavaksi. Eläimen lopettivat paikalliset metsästäjät, ja kissaeläimen raato toimitetaan Ruokaviraston tutkittavaksi.

Eilen taas susi tappoi Lappeenrannan kaakkoisosassa pienehkön koiran. Tapaus sattui taajaman ulkopuolella yli sadan metrin päästä kyseisestä pihapiiristä. Saman suden epäilään poikineen toukokuun aikana useita muitakin havaintoja.

Poliisi asialle

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että susien ihmisarkuus pyritään palauttamaan ensisijaisesti poliisin määrämän karkotuksen avulla. 

Poliisin mukaan karkotustoimenpiteet voidaan aloittaa, jos susi tulee alle sadan metrin päähän asutusta talosta, tuotantoeläinrakennuksesta tai eläinten laitumesta.

Karkotuksesta vastaavat ensisijaisesti riistanhoitoyhdistyksen edustajat, mutta mahdollisesti myös poliisi. Myös yksityinen kansalainen saa karkottaa sutta pihapiiristään esimerkiksi valojen ja äänien avulla eläintä vahingoittamatta.

Jos susi havaitaan asutuksen tai esimerkiksi eläinsuojan lähellä, asiosita pyydetään kiireettömissä tilanteissa ilmoittamaan paikalliselle suurpetoyhdyshenkilölle. Kiireellisissä vaaratilanteissa taas on soitetettava hätäkeskukseen.

Poliisi voi määrätä häiriökäyttäytyvän suden lopetettavaksi kokonaisharkinnan perusteella.

– Suurpetojen aiheuttamat vahingot herättävät suuria tunteita, esimerkiksi koiran merkitys omistajalleen on yleensä suuri. Mikäli koiraa ei ole erikseen vakuutettu, voi vahingon tapahduttua hakea korvausta valtiolta, poliisi kertoo tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat