Mainos

Kansanmurhasta syytetty serbijohtaja Karadzic saa tuomion

Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuin (ICTY) julistaa tänään päätöksensä Radovan Karadzicin oikeudenkäynnissä.

Bosnian serbien sodanaikaista johtajaa syytetään muun muassa sotarikoksista ja kansanmurhasta. Kaikkiaan 11 syytteestä raskain koskee tuhansien muslimisiviilien tappamista Srebrenicassa vuonna 1995.

Karadzic pakoili oikeutta sodan jälkeen yli 12 vuotta. Hänet pidätettiin Belgradissa vuonna 2008 ja oikeudenkäynti loppui toissa vuonna. Itseään oikeudessa puolustanut Karadzic on vakuuttanut omatuntonsa olevan puhdas ja odottaa vapauttavaa tuomiota.

Karadzicia pidetään myös osaltaan vastuussa Sarajevon pitkästä ja verisestä piirityksestä.
Karadzicin tuomio on Haagissa toimivan ICTY:n merkittävimpiä päätöksiä sen jälkeen kun Serbian ex-presidentti Slobodan Milosevic kuoli 2006 ennen oikeudenkäynnin päättymistä.

Ensi vuonna odotetaan Bosnian serbien sotilaskomentajan Ratko Mladicin tuomiota, minkä jälkeen Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuin lopettanee työnsä. 

Jugoslavian hajoamissotiin kuulunut Bosnian sota käytiin vuosina 1992–95. Arviolta 100 000 ihmistä sai surmansa ja yli kaksi miljoonaa pakeni kodeistaan. Maa on yhä jakautunut kahteen itsehallinnolliseen osaan, serbitasavaltaan sekä muslimien ja kroaattien liittovaltioon.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.