Kansanedustuslaitoksesta kumileimasimeksi: Venäjän duuma – mikä se oikeastaan on?

Venäjän duuman vaalit – suurta teatteria vai uskottavat vaalit? 6:13
Ovatko Venäjän duuman vaalit vain suurta teatteria vai uskottavat vaalit?

Duuma on Venäjän kaksikamarisen parlamentin alahuone, jossa on 450 edustajaa.

Venäjällä oli duuma jo tsaarinvallan aikana, kunnes vallankumouksen myötä Neuvostoliiton korkein neuvosto otti sen paikan. Duuman nimi tulee verbistä pohtia eli tuumata, ja presidentti Vladimir Putinin nykypolitiikassa elimen tehtävän voi katsoa rajautuneen vain siihen. Putinin valtapuolueella, Yhtenäisellä Venäjällä, on ollut määräävä yli kahden kolmasosan enemmistö, ja sen odotetaan jatkuvan.

Venäjän kansanedustuslaitos syntyi nykymuodossaan 1993, kun silloinen presidentti Boris Jeltsin riitautui muodoltaan Neuvostoliiton peruja olleiden kansanedustajien kongressin ja korkeimman neuvoston kanssa uudistuspolitiikasta.

Syksyllä 1993 kriisi kärjistyi aseelliseksi, ja useiden vaikeiden vaiheiden jälkeen Jeltsin sai äänestyksessä loppuvuodesta läpi Venäjän federaation perustuslain, jossa hallinnon periaatteet määriteltiin.

Kaksikamarisen parlamentin, Liittokokouksen, ylähuone on 200-paikkainen, alueita ja hallitusta edustavien senaattoreiden liittoneuvosto, ja alahuone kansalaisten äänestämä 450-paikkainen duuma.

Vuodet ennen Putinia

Vuoden 1993 joulukuun vaalien jälkeen Jeltsiniä tukevilla puolueilla oli 175 paikkaa, kun vasemmistoblokilla oli 125. Vaa'ankieliasemassa olivat kansallismielisen Liberaalidemokraattien 64 edustajaa.

Kaikkiaan kahdeksan puoluetta ylitti viiden prosentin äänikynnyksen. Lisäksi duumassa oli 35 alueiden ja eri intressipiirien edustajaa. Tämä duuma istui kaksi vuotta.

Uusien vaalien jälkeen duuman työn 90-luvun loppupuolta kuvataan erilaisten alueellisten ja liikemiesten etujen lobbausfoorumiksi, kun Venäjän talous oli Neuvostoliiton jälkeen myllerryksessä. Varsinaiselle lainsäätötyölle ja valtion rakentamiselle jäi vähemmän aikaa.

Putin lujittaa otteensa

Vuosituhat vaihtui Venäjällä uutispommin kautta. Pitkään sairastellut ja alkoholisoitunut Boris Jeltsin väistyi ja ilmoitti seuraajansa olevan entisen KGB-upseeri Vladimir Putinin. Putinin voi uskoa pitäneen siihenastisen duuman valtaa epäilyttävänä, ja niinpä vuoden 2003 vaaleissa presidenttiä tukeva Yhtenäinen Venäjä sai määräävän, yli 226 paikkaisen enemmistön. Tämä jatkui 2007 vaaleissa, ja duumaan muodostui neljän puolueen presidentiaalinen blokki: Yhtenäisen Venäjän tukipuolueita olivat Liberaalidemokraatit, Kommunistit ja Oikeudenmukainen Venäjä. Vuoden 2016 duuman vaaleissa Yhteinäinen Venäjä ei enää tarvinnut apupuolueita 336 paikallaan, ja presidentti Putinin ajama perustuslain muutos presidentin toimikausien rajoituksien poistosta oli läpihuuto.

Jonkinlaista virallista oppositiota jäivät edustamaan enää Kommunistit.Tämän vuoden vaaleissa Yhtenäisen Venäjän uskotaan uusivan mandaattinsa, kun oppositio on vaimennettu. Tulos on tärkeä, koska seuraavan duuman aikaan osuvat Venäjän vuoden 2024 presidentinvaalit. Tuolloin 72-vuotias Putin saattaa aloittaa jälleen uuden kuusivuotiskauden, joka veisi hänet ohi Josif Stalinin 29-vuotisen valtakauden.

Lue myös:

    Uusimmat