Mainos

Kansanedustaja opintotuen kaavailluista leikkauksista: Tarvitaan mentaalinen muutos

Korkeakouluopiskelijoiden opintotuesta on tarkoitus leikata jopa neljäsosa tulevina vuosina. Hallitus hakee jopa 70 miljoonan säästöjä.

Huomenta Suomessa hallituksen kaavailemista opintotuen leikkauksista keskustelemassa ollut Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) ei usko, että opintotuen kaavaillut leikkaukset lisäisivät eriarvoisuutta yhteiskunnassa. 

– Suomessa on totuttu siihen, että on opintorahapainottinen opintotukisysteemi. Tämä olisi mentaalinen muutos siihen, että eläminen jouduttaisiin rahoittamaan lainalla, Lepomäki sanoo.

Lepomäen mielestä suomalaisten keskimääräinen valmistumisaika on korkea verrattuna muuhun maailmaan. 

– Mediaani valmistuja on 29-vuotias. Se on aika vähän siihen nähden, että jäädään 60-vuotiaana eläkkeelle. Karkealla matematiikalla voi laskea, että kolmekymppiseksi ollaan nettosaajina yhteiskunnassa, 30 vuotta työelämässä ja sen jälkeen yhteiskunnan elättinä jopa 40 vuotta, Lepomäki lataa.

5:38

Ohjelmassa aiheesta keskustelleen kansanedustaja Emma Karin (vihr.) mielestä hallituksen kaavailemat leikkaukset ovat ongelmallisia. Karin mukaan leikkauksilla pakotetaan opiskelijat velkaantumaan.

Kari muistuttaa, että opiskelu ei enää nykyaikana takaa tasaista työelämää ja kuukausittaista säännöllistä palkkaa.

– Jos ihmiset elävät jo niin kädestä suuhun, mitä opiskelijat elävät, heidän tuloistaan viedään jopa neljännes, on se valtava menetys, Kari sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.