Kansanedustaja Mikko Kärnälle luettiin syyte professorin kunnianloukkauksesta: "Tällainen vihjaus on aika vakava"

Helsingin käräjäoikeudessa luettiin tänään syyte kunnianloukkauksesta keskustan kansanedustaja Mikko Kärnälle

Syyttäjän mukaan Kärnä loukkasi Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojasen kunniaa Twitterissä.

Rikoksen tekoaika on syytteen mukaan 13.12.2020–2.11.2021, mutta syyttäjän mukaan teko jatkuu edelleen, koska tviitit ovat yhä internetissä luettavissa.

Kärnä vihjasi Twitterissä, että professori Tuomas Ojanen olisi kirjoittanut kahden vihreän kansanedustajan vastalauseen perustuslakivaliokunnan mietintöön ulkoministeri Pekka Haaviston ministerivastuuasiassa.

"Vihjaus on vakava"

Kärnä kyseli joulukuussa 2020 Twitterissä, oliko Ojanen kirjoittanut vihreiden kahden kansanedustajan Mari Holopaisen ja Bella Forsgrénin vastalauseen perustuslakivaliokunnan mietintöön ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasiassa.

Perustuslakivaliokunta oli kuullut Ojasta aiemmin asiantuntijana Haavisto-asiassa.

Mietinnössä oli kyse Haaviston toiminnasta syyrialaisen al-Holin leirin suomalaisiin liittyen.

Ojanen kiisti tuolloin jyrkästi kirjoittaneensa vastalausetta ja kertoi tekevänsä rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta.

– Kärnä on vihjannut Twitterissä, että professori Ojanen on ajanut niin sanotusti kaksilla rattailla. Eli että hän olisi ensin antanut lausunnon asiantuntijana ja sitten kirjoittanut kahden kansanedustajan vastalauseen. Tällainen vihjaus on aika vakava, syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen sanoi oikeudessa.

Syyttäjä: Väitteestä puuttui faktatieto

Syyttäjän mukaan Kärnän vihjaus on laadultaan sellainen, että sillä täytyy olla merkitystä myös Ojasen päätoimen ja useiden luottamustoimien kannalta.

– Tällainen vihjaus leimaa vahvasti Ojasen puolueettomuutta ja integriteettiä. Se aiheuttaa hänelle vahinkoa, Hämäläinen jatkoi.

Syyttäjän mukaan esitutkinnan perusteella näyttää siltä, että Kärnä ei ole etsinyt faktaa väitteensä tueksi, vaan hän kirjoittaa kuulleensa asioista kylillä.

– Jos tällaista epäilee, epäilyksen tueksi pitäisi olla näyttää jotain faktaa. Tässä ei näy mitään merkkiä lähdekritiikistä, syyttäjä sanoi.

Syyttäjän mukaan oikeudenkäynnin kohteena on noin seitsemän tviittiä. Kärnä on myöntänyt kirjoittaneensa ne, mutta hän kiistää syytteen.

Syyttäjä vaatii Kärnälle sakkorangaistusta.

Professori vaatii vahingonkorvauksia

Ojasen asianajajan mukaan Kärnän tviitit ovat olleet professori Ojasta kohtaan loukkaavia. Ojanen ei ole koskaan ollut minkään puolueen jäsen ja hän on puoluepoliittisesti täysin sitoutumaton.

– Ojasen tulee pysyä yhteiskunnallisessa tehtävässään itsenäisenä ja riippumattomana. Hänen kunniansa takia on tärkeää, että häntä ei liitetä laajalle yleisölle julki tulevassa viestinnässä mihinkään puolueeseen tai ryhmittymään, asianajaja Urpo Väänänen sanoi oikeudessa.

Ojanen vaatii Kärnältä 6000 euron vahingonkorvauksia.

Väänäsen mukaan Kärnällä oli tekoaikaan noin 40 000 seuraajaa, eli hänellä on paljon yleisöä.

– Hänen on täytynyt käsittää, että hänen viestinsä leviää erittäin laajalle.

Väänäsen mukaan Kärnä on myös levittänyt useille medioille tiedotteita tästä asiasta, eli hänen kirjoituksensa eivät ole rajoittuneet pelkästään Twitteriin.

– Ojanen ei ole antanut itse mitään aihetta näille tviiteille ja kirjoituksille, Väänänen totesi.

Kärnä vaatii syytteen hylkäämistä

Puolustuksen mukaan Kärnä ei ole hyökännyt henkilökohtaisesti Ojasta vastaan tai loukannut tämän kunniaa. Kärnän asianajaja Ari Halonen korosti, että on tärkeää katsoa, mitä tviiteissä tarkalleen ottaen lukee.

– Toisin kuin syyttäjä väittää, tässä ei ole kyse yhdestä Twitter-ketjusta. Mikko Kärnä on julkaissut useita, toisistaan erillisiä tviittejä, jotka eivät itsessään muodosta ketjua. Näistä viesteistä ainoastaan kaksi ovat sellaisia, jotka hän on kirjoittanut omina viestinään. Loput ovat vastauksia tai kommentteja muiden ihmisten aloittamiin Twitter-ketjuihin, Halonen sanoi.

Puolustuksen mukaan professori Ojanen on toimittanut vain valikoidusti Kärnän tviitit ja kirjoitukset poliisille.

– Niistä ei ilmene asiayhteys, joissa Kärnä on tviitit kirjoittanut. Esitutkinnan aikana poliisi ei ole tarkistanut, onko asia näin kuin se on poliisille toimitettu, Halonen huomautti.

Halosen mukaan syytteen teonkuvauksessa julkaissut viisi tviittiä on kopioitu Kärnän Twitter-tililtä. Puolustuksen mukaan niistä vain ensimmäinen on Kärnän oma-aloitteisesti kirjoittama ja muut ovat vastauksia muiden ihmisten aloittamiin Twitter-ketjuihin.

Puolustuksen mukaan koko Ojasta koskeva asia levisi laajempaan julkisuuteen vasta sen jälkeen, kun professori antoi itse asiasta haastattelun Helsingin Sanomille, ei siis Kärnän tviittien perusteella.

– Kärnä vastaa vain siitä, mitä hän on itse tehnyt. Ei hän vastaa siitä, että Ojanen on antanut haastattelun Helsingin Sanomille, josta julkisuusrumba asian ympärillä vasta alkoi. Siinä ei ole enää syy-yhteyttä tviitteihin, Halonen huomautti.

Kärnä kiistää loukanneensa Ojasen kunniaa tai arvostelleensa häntä ja hän vaatii syytteen hylkäämistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja