Rikosoikeuden professori: Keskustan Kärnän toiminta on hyvin loukkaavaa

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärna on kyseenalaistanut professori Tuomas Ojasen käyttöä perustuslakivaliokunnassa. Ojanen on tehnyt Kärnästä rikosilmoituksen, joka johti tällä viikolla syytteen nostamiseen Kärnää vastaan kunnianloukkauksesta.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio toteaa MTV Uutisille, että asiantuntijoiden ja eduskunnan valiokuntien välillä ei ole konfliktia.  

Eduskunnan valiokuntien jäsenet päättävät yhdessä valiokuntaneuvosten kanssa, mitä asiantuntijoita kuullaan eri aiheiden yhteydessä.

Valiokunnan jäsen ei voi yksin päättää ketkä valiokunnassa kuullaan, eikä mikään asiantuntija automaattisesti tule kuulleeksi.

– Jokainen kerta perustuslakivaliokunta on itse päättänyt, että se haluaa kuulla valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojasta. Ei ole kyse mistään konfliktista, rikosoikeuden professroi Kimmo Nuotio muistuttaa.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärna on kyseenalaistanut Ojasen käyttöä perustuslakivaliokunnassa.

Kärnä vaati viime viikolla, että Ojanen hyllytetään asiantuntijana valiokunnan kuulemisissa.

Ojanen on tehnyt Kärnästä rikosilmoituksen, joka johti tällä viikolla syytteen nostamiseen Kärnää vastaan kunnianloukkauksesta.

Jupakka juontaa juurensa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasian käsittelyyn perustuslakivaliokunnassa.

Kärnä epäili viime joulukuussa Twitterissä, että Ojanen olisi osallistunut vihreiden kansanedustajien vastalauseen kirjoittamiseen perustuslakivaliokunnan mietinnöstä.

Ojanen kiisti joulukuussa, että hän olisi kirjoittanut vihreiden vastalausetta.

Asiantuntijan näkökulmasta loukkaavaa

– Onhan se tunnetun asiantuntijan näkökulmasta hyvin loukkaavaa, että vihjataan hänen auttaneen valiokunnan pari jäsentä kirjoittamaan vastalausetta valiokunnan mietintöön, sanoo Nuotio.

Nuotion mukaan ei ole mitenkään outoa, että perustuslakivaliokunta on kuullut juuri Ojasta tiiviisti korona- ja soteasioissa.

– Kun asiantuntija on hyvin perillä spesifisestä aiheesta, eikä ole samanlaista tietämystä monella muulla, on täysin luonnollista, että juuri häntä käytetään asiantuntijana.

Perustuslakivaliokunta aikoo keskustella Kärnän vaatimuksesta Tuomas Ojasen hyllyttämisestä asiantuntijana valiokunnan kuulemisissa. Nuotio ei näe mitään outoa siinä, että valiokunta käsittelee asiaa valiokunnan jäsenen tai varajäsenen pyynnöstä.  

Nuotio toteaa kuitenkin, että Ojanen on tässä kyseisessä tapauksessa se ”uhri”, eikä Kärnä.

– Tuomiosituin on se oikea paikka arvioida, mikä on kansanedustajan sananvapaus.

Nyt pyörä pyörii ja täytyy vain odottaa tuomioistuimen päätöstä, Nuotio kiteyttää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja