Kansanedustaja Lepomäki: "Miksi lähtöpalkan pitää olla erilainen paperimiehellä ja varhaiskasvatuksen opettajalla?"

Politiikan pelikentällä - Elina Lepomäki 9:50

Kansanedustaja Elina Lepomäki (Kok.) sanoo tuoreessa kirjassaan haluavansa, että Suomessa kenellä tahansa olisi mahdollisuus edetä elämässään. Hän sanoo tämän syyksi sille, miksi on ylipäätään mukana politiikassa.

– Haluaisin erityisesti poistaa köyhyyttä ja näköalattomuutta, Lepomäki sanoo MTV:n Huomenta Suomessa.

Lepomäen mukaan yleissitovuus työmarkkinoilla heikentää sopimista kaikilla työelämän tasoilla.

– Erityisen kitkerää kalkkia se saattaa olla matalapalkkatöissä, esimerkiksi kun nuori on hakeutumassa työelämään tai vaikkapa maahanmuuttaja. Meidän työelämä tulee hyvinkin monimuotoiseksi lähivuosina, joten ihmisille pitää antaa mahdollisuus.

Lepomäki ei ymmärrä sitä, miksi lähtöpalkan pitää olla erilainen paperimiehelle ja toisaalta vaikkapa varhaiskasvatuksen opettajalle. Miksi työehtosopimuksissa (tesseissä) otetaan kantaa siihen, että jompi kumpi työ on arvokkaampaa. Päinvastoin, kyllähän se on siitä ihmisestä ja työstä on kiinni, Lepomäki ihmettelee.

"Miten hallitus voi tavoitella matalampaa palkkaa ihmisille?"

Lepomäki ihmettelee myös sitä, että Suomessa tupoa ja konsensusta yhdistetään.

– On ihmeellistä, että vuonna 2015 Suomessa on vielä hallitus, joka tavoittelee ihmisille alempaa palkkaa. Kyllä meidän pitäisi tavoitella jokaiselle ihmiselle parempaa palkkaa, Lepomäki sanoo.

Lepomäen mukaan työtekijät voisivat vedota oman alansa työehtosopimukseen palkkavaatimuksissaan.

– Jos ei halua sopia toisin, niin se oikeus pitäisi olla ihmisellä itsellään. Ja kyllä näkisin, että meillä pitää olla vähimmäispalkka laissa, jolloin estettäisiin ihan räikeitä väärinkäyttötilanteita. Se on vähemmän ongelmallisempi asia kuin, että meillä on käytännössä kaikki työehdot lukossa, Lepomäki sanoo.

"Kabineteissa kähmiminen ei ole tätä päivää"

Lepomäki (Kok.) kirjoittaa tuoreessa kirjassaan myös, ettei aina voi ymmärtää poliitikkoja. "Se, ettei ihmisille kerrota rehellisesti, mitä tavoitellaan ja miksi valitaan tietyt keinot. Se, jos ei edes yritä".

Lepomäen mukaan kirjan sitaatti on yksi tunnelmakuva politiikan pelistä ja kulissien takaisesta elämästä.

– Se on tärkeä osa tätä meidän demokratiaa, että me ymmärrettäisiin vähän paremmin miten politiikka toimii. Näin me osaisimme äänestäjinäkin asettaa niitä oikeita odotuksia. Me tarvitsisimme Suomessa paljon nykyistä avoimempi keskustelukulttuuri. Se auttaisi kaikkia puolueita kertomaa, että mikä on se puolueen tahtotila, sen sijaan, että yritetään mahdollisimman hiljaa hiippailla sen konsensuksen ympärillä, Lepomäki sanoo.

Lepomäen mukaan politiikan pitää kestää se, että kansanedustaja sanoo asioita suoraan, ja avoimessa yhteiskunnassa asioita pitääkin voida välillä tuulettaa.

– Tämä on julkisen tehtävän hoitamista. Miten tämä muuten pitäisi hoitaa kuin julkisesti? Olen vahvasti sitä mieltä että tällainen kabineteissa kähmiminen ei ole tätä päivää.

Lepomäki kertoo lisää kirjansa sisällöstä yllä olevalla videolla. Miten Lepomäki kokee sen, onko saanut puolueeltaan tukea? Lepomäki haluaa rohkeampaa keskustelua, millä tavalla? Kuuntele lisää yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat