Mainos

Kansanedustaja korostaa Kiinan kasvavaa merkitystä – eduskunnassakin aloitettiin kiinan kielen kurssit

8:06

Kiinan presidentin Xi Jinpingin vierailu Suomelle on erittäin merkityksellistä, toteaa kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan Kiina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Sanna Lauslahti Huomenta Suomessa.

Hänen mukaansa maiden parlamenttien ja presidenttien väliset suhteet ovat jo vanhastaan hyvät. Suomi oli ensimmäisiä Kiinan itsenäisyyden tunnustaneita maita.

– Helsingin olympialaisissa nousi ensimmäistä kertaa Kiinan lippu salkoon, Lauslahti nostaa esille myös toisen historiallisen merkkipaalun.

2:40

Bisnesmahdollisuudet suuria

Kiinalaisomisteisen Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Carl Haglund mukaan tärkeä syy vierailulle on Suomen satavuotisjuhlavuosi. Hänen mukaansa Kiinassa tunnistetaan tämän kaltaiset asiat tärkeinä. Hän nostaa esille hyvien suhteiden merkityksen kiinalaisten rahoittajien hankinnassa: Kiina sijoittaa yhä enemmän rahaa erityisesti Eurooppaan, ja Suomi on näillä näkymin saamassa kakusta reilun osan.

Lauslahti on samaa mieltä, ja näkee mahdollisuuksia kiinalaisrahalle esimerkiksi turismissa, terveys- ja bioteknologiassa sekä koulutuksessa. Omat mahdollisuutensa tuo Suomen asema Euroopan ja Aasian välillä esimerkiksi lento- ja dataliikenteessä.

Eduskunnassakin opiskellaan kiinaa

Lauslahden mukaan kiinan kielen hallinnassa otetaan alkuaskeleita eri puolilla Suomea. Hänen kotikunnassaan Espoossa alkoi ensimmäistä kertaa mahdollisuus pitkän kiinan opiskeluun, ja tulijoita olikin enemmän kuin tarjolla olevia paikkoja.

– Vanhemmat ja lapset uskaltavat ottaa muitakin kieliä kuin englantia ensimmäiseksi kieleksi. Myös eduskunnassa on otettu ensimmäisiä askeleita: meillä on kiinan kielen tunteja joka perjantai, hän kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.