Kansanedustaja julkaisi tylyn listan raiskausuutisista, vaatii reagointia – poliisin mukaan seksuaalirikosten määrässä kasvua

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) on jättänyt keskustelualoitteen seksuaalirikollisuuden tilanteesta Suomessa sekä niiden ennaltaehkäisystä.

Juvonen vetoaa esimerkiksi Poliisihallituksen ja poliisilaitoksen heinäkuussa julkaisemiin puolivuotistilastoihin, joiden perusteella poliisin tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrä on kasvanut.

Hän pohjustaa keskustelualoitettaan myös pitkällä listalla seksuaalirikoksista kertovia uutisia.

Juttu jatkuu listan jälkeen.

– Olemme käyneet eduskunnassa ajankohtaiskeskustelun seksuaalisesta häirinnnästä ja ahdistelusta, joka liittyi maailmanlaajuiseen Me too -kampanjaan, Juvonen toteaa aloitteessaan.

Juvosen mukaan nyt tulisi tavoitella nollatoleranssia kaikenlaisille seksuaalirikoksille. Hänen mukaansa raiskaukset ja törkeät lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat nousseet viime aikojen uutisissa erityisesti esiin.

– Viime päivien uutiset lukuisista seksuaalirikoksista ovat hyvin huolestuttavia, ja niihin on reagoitava heti, Juvonen vaatii.

Poliisi: Ilmoitetuissa seksuaalirikoksissa 10 prosentin kasvu

Poliisitarkastaja Pekka Heikkisen mukaan ilmoitettujen seksuaalirikosten määrässä on ollut tänä vuonna noin 10 prosentin kasvu, kaikki rikosnimikkeet mukaan lukien.

– Sitä voidaan pitää merkittävänä, Heikkinen tiivistää.

Juvosen listaamat uutiset, tuoreimpana Oulun raiskaustapaus, ovat kuohuttaneet uutisointia seuraavia suomalaisia. Heikkinen korostaa poliisin suhtautuvan seksuaalirikoksiin aina vaaditulla vakavuudella.

– Seuraamme valtakunnallisesti ja paikallisesti kokonaisrikostilannetta, ja jos tapahtuu muutoksia, niihin pyritään reagoimaan analyyttisesti ja ennalta estävästi, Heikkinen sanoo.

Eniten mediassa esillä olleet tapaukset eivät Heikkisen mukaan välttämättä edusta tyypillisimpiä seksuaalirikoksia.

– Suuressa osassa seksuaalirikoksia tekijä ja uhri tuntevat toisensa etukäteen. Noin 60 prosenttia seksuaalirikoksista tapahtuu yksityisasunnoissa, Heikkinen muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat