Kansanäänestys avioliitosta kuohuttaa Virossa – presidentti Kaljulaid MTV:lle: "Uskon, että hyvyys ja avoimuus voittavat"

7:11
Viron presidentti Kersti Kaljulaid MTV:n haastattelussa – kansanäänestys avioliitosta kuohuttaa

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa on tänään haastattelussa Viron presidentti Kersti Kaljulaid.

Haastattelussa keskustellaan muun muassa Viroon suunnitellusta kansanäänestyksestä, jossa ihmisiltä kysyttäisiin, pitäisikö avioliiton olla vain naisen ja miehen välinen.

Ohjelman juontaja Jaakko Loikkanen kertoo, että Viron hallituksessa istuu konservatiivinen, kansallismielinen Ekre-puolue, jonka yksi kynnyskysymyksistä on avioliiton määritteleminen vain naisen ja miehen väliseksi. Ekre haluaa, että kyseinen asia määritellään perustuslaissa.

Prosessi on parhaillaan etenemässä Virossa. Viron hallitus on pyrkinyt järjestämään asiasta kansanäänestyksen, jossa kansalta kysyttäisiin pitäisikö avioliiton olla vain naisen ja miehen välinen.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid sanoo ohjelman haastattelussa pitävänsä valitettavana, että Viro on menossa asiassa kohti kansanäänestystä:

– Kyselyiden perusteella suurin osa virolaisista ei halua tätä äänestystä. Jos heidän on pakko ottaa kantaa, heidän on mietittävä, kuinka haluamme mennä eteenpäin.

Kaljulaidin mukaan tällä tavalla yritetään jakaa kansalaisia pakottamalla heidät päättämään, oli kyse sitten seksuaalivähemmistöjen oikeuksista tai naisten oikeuksista.

– Tässä yritetään hyödyntää yhteiskunnallisia murtumia tarjoamatta todellisia ratkaisuja, hän kritisoi.

Kaljulaid kertoo, että hän ei ole aiemmin halunnut ottaa kantaa samaa sukupuolta olevien liittoihin.

– Mutta jos minut pakotetaan valitsemaan, ovatko kaikki ihmiset tasa-arvosia keskenään vai eivät, siinä tapauksessa vastaan, että kyllä ovat. Jos virolaiset pakotetaan valitsemaan olen melko varma, että hyvyys ja avoimuus voittavat.

Presidentti Kersti Kaljulaidin koko haastattelu on nähtävissä Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa klo 22.35 MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja