Mainos

Ammattimaiset kaiderosvot iskivät Kansallisoopperaan

Suurin osa Kansallisoopperan metallisista ulkokaiteista lähti viikko sitten varkaiden matkaan Helsingissä. Varkaat veivät myös metallisia ikkunaritilöitä. Kaiteiden arvo on kymmeniätuhansia euroja.

Varkaus tapahtui poliisin mukaan sunnuntain vastaisena yönä 16. maaliskuuta noin kolmen aikaan. Tapausta tutkitaan törkeänä varkautena.

Kansallisoopperan kiinteistöpäällikkö Henri Lehtinen kertoo, että messinkiset kaiteet olivat kiinni kivimuurissa valetuilla kiinnikkeillä.

– Kaiteet on murrettu kiinnikkeistään. Se on ollut lähinnä murtamista, ei mitään sahaamista tai leikkaamista. Se on nopea ja äänetön tapa, Lehtinen kertoo.

Lehtisen mukaan varkailla on täytynyt olla suurehko ajoneuvo käytössään, koska ikkunasäleiköt ovat kolmemetrisiä. Henkilökuntakaan ei heti huomannut varkautta, ja rikosilmoitus tehtiin vasta perjantaina. Lehtinen kertoo, että vartiointia Kansallisoopperan alueella lisätään.

Toissa kesänä Finlandia-talon vartiointia jouduttiin tiukentamaan, kun rakennuksen ulkopuolella olevia messinkikaiteita varastettiin. Vartioinnista huolimatta loputkin kaiteet vietiin vielä samana kesänä.

Kupari kiinnostaa 

Rikoskomisario Sami Kalliomaa Helsingin poliisista kertoo, että metallivarkauksia tulee poliisin tietoon tasaiseen tahtiin. Varsinkin kupari on perinteisesti ollut varkaiden mieleen. 

– Mutta millaiset markkinat sitten millekin metallille rikollisten vinkkelistä on, siihen en pysty tarkemmin sanomaan.

Metallivarkauksissa on Kalliomaan mukaan usein ammattimaisia piirteitä. Varkaita ei tunnu häiritsevän edes se, että kohde on näkyvällä paikalla keskellä kaupunkia ja ihmisiä liikkuu jatkuvasti rikospaikan ohi.

– 24 tunnin valvontaa ei välttämättä ole, vaikka kaupungilla ihmisiä liikkuukin. Aina löytyy sellaisia rakoja, että ehtii tällaisenkin rikoksen tekemään.

Esimerkiksi Helsingin keskustassa on jo varsin kattava kameravalvonta. Kalliomaa uskoo, että kamerat auttavat varkauksien selvittelyssä ja joissakin tapauksissa myös ehkäisevät rikoksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.