Kansalaiset työllistävät poliisia entistä enemmän erityisesti aamuyöllä – resurssipula voi jättää avuntarvitsijan pulaan: "100 000 keikkaa jää ajamatta per vuosi"

Pilkun jälkeen - poliisin ruuhkapiikki 13:36

Poliisin resurssit eivät ole lisääntyneet poliisitehtävien määrän kasvaessa. Poliisi tarvitsisi 170 henkilötyövuotta lisää, jotta kaikki tehtävät voitaisiin hoitaa.

– Tarvitsemme enemmän tekeviä käsiä ja näkeviä silmiä tai muussa tapauksessa pitää päättää, mitä jätetään tekemättä, Suomen Poliisijärjestön liiton puheenjohtaja Jonne Rinne sanoo.

Rinteen mukaan poliisilta jää tällä hetkellä 10 prosenttia hälytystehtävistä tekemättä.

– 100 000 keikkaa jää ajamatta per vuosi, Rinne tiivistää.

– Kansalainen on ilmoittanut, että apua tarvitaan, mutta resurssien puutteessa tehtävää ei voida suorittaa, hän lisää.

Poliisin puhelin pirisee aamuöisin

Hälytystehtävät ovat lisääntynyt etenkin aamuyön ja aamuntunteina. Hälytykset liittyvät usein ravintolaillan päätteeksi käynnistyneisiin kahakoihin.

Alkoholilainuudistus arvellaan olevan hälytystehtävien lisääntymisen taustalla.

Yksi merkittävimmistä muutoksista on ollut ravintoloiden aukioloaikamuutokset. Yössä vietetään nykyisin pidempi aika, mikä osaltaan venyttää häiriöitä useammalle tunnille.

– Mitä pidempään ollaan ravintolassa, sitä useammalle tunnille häiriöt ulottuvat. Kun lähdetään ravintolassa, parveillaan siinä ravintolan ulkopuolella hetki ja mietitään, mitä tehdään. Aika usein siinä tulee sitten riitaa. Ihminen ei ole järkevimmillään huonosti nukkuneena ja syöneenä, ylikomisario Pekka Penttilä Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta selittää.

Tilanteet jatkuvat Penttilän mukaan usein kotona.

– Tänä päivänä mennään usein aamulla kotiin, jonne on ravintolasta menty. Muuten kotihälytykset ovat vähentyneet, hän täsmentää.

Poliisin kimppuun käydään helpommin

Ihmisten asenteet ovat muuttuneet vuosien aikana. 40 vuotta poliisialalla toiminut Penttilä kertoo syrjäytyneiden ihmisten näkyvän nykyään aiempaa enemmän.

– Entistä enemmän  myös muut viranomaiset pyytävät meitä apuun, koska eivät pärjää ilman apua, hän lisää.

Myös poliisi saa osakseen väkivaltaa entistä enemmän.

– Poliisi koittaa ennaltaehkäistä ja varautua väkivaltatilanteisiin, Penttilä lisää.

– Ikävä kyllä ihmiset tulevat tietyssä mielentilassa entistä herkemmin poliisin päälle, silloin pitää käyttää voimakeinoja sen mukaan, kun on kohtuullista, hän lisää.

Lue myös:

    Uusimmat