Kansalaiset ovat tehneet 16 kantelua poliisin toimista itsenäisyyspäivänä Helsingissä

MTV Uutiset todisti hetken, kun poliisi alkoi tyhjentämään Töölöntoria mielenosoittajista 2:26
MTV Uutiset oli paikalla, kun poliisi alkoi tyhjentää Töölöntoria mielenosoittajista.

Oikeusasiamies on päättänyt ottaa tutkittavakseen poliisin toiminnan itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa Helsingissä. Tiedotteen mukaan poliisin toiminnasta Töölöntorilla järjestetyissä mielenosoituksissa on saapunut yhteensä 16 kantelua.

– Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen päätti kanteluissa esitetyn pohjalta ottaa poliisin menettelyn tutkittavakseen omana aloitteena, tiedotteessa sanotaan.

Kanteluissa poliisia on arvosteltu muun muassa suhteettoman ankarista voimakeinoista rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan. Kanteluiden mukaan hevosten käyttö aiheutti vaaratilanteita.

Kantelijoiden mukaan myös kokoontumisvapautta rajoitettiin perusteettomasti, kun poliisi ei sallinut Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen pitämistä, tiedotteessa sanotaan.

– Oikeusasiamies on pyytänyt selvitystä, miten tuon mielenosoituksen järjestäjän kanssa oli pyritty neuvottelemaan sekä ennen itsenäisyyspäivää että tapahtumapäivänä.

Poliisi kiistänyt liioitellun voimankäytön

Poliisi kielsi ja hajotti itsenäisyyspäivänä Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen Töölöntorilla. Päätös perustui siihen, että torille oli jo aiemmin ilmoitettu toinen mielenosoitus eli äärioikeistotaustainen 612-soihtukulkue.

Paikalle kerääntyi iltapäiväneljän aikaan yli tuhat ihmistä. Poliisi pyrki kertomansa mukaan neuvottelemaan Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen siirtämisestä, mutta toivottua tulosta ei sen mukaan syntynyt.

Poliisin mukaan väkijoukkoa kuulutettiin useasti poistumaan, mutta kaikki eivät lähteneet suosiolla. Poliisi teki paikalla useita kiinniottoja ja käytti väkijoukon hajottamiseen muun muassa poliisihevosia.

Itsenäisyyspäivää seuraavana päivänä Helsingin poliisi kiisti STT:lle, että virkavalta olisi käyttänyt liian kovia otteita Helsinki ilman natseja -mielenosoittajia kohtaan.

–  Voimankäytölle on ollut ihan lailliset perusteet eli ihmisten työntämiselle sivuun, sanoi Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksikön johtaja, ylikomisario Heikki Porola.

Hänen mukaansa myös edellytykset kiinniotoille täyttyivät.

Juttua päivitetty 29.12.2023 kello 17 muun muassa tiedolla siitä, että oikeusasiamies on päättänyt ottaa tutkittavakseen poliisin toiminnan itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa.

Lue myös:

    Uusimmat