Kansalaisaloite terapiatakuusta keräsi 50 000 nimeä – etenee eduskunnan käsittelyyn

Kansalaisaloite mielenterveyspalveluiden niin kutsutusta terapiatakuusta on kerännyt yli 50 000 kannattajaa, eli se etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloite ehdottaa muutoksia mielenterveyslakiin ja terveydenhuoltolakiin.

Lauantaiaamuun mennessä aloite oli kerännyt verkkopalvelussa yli 49 500 allekirjoitusta ja vajaat 900 allekirjoitusta muualla.

Aloite kirjaisi lakiin takuun siitä, että terveyskeskukseen yhteyttä ottavan potilaan hoidon tarve arvioidaan viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteydenoton jälkeen. Tarpeelliseksi todettu psykoterapia tai muu psykososiaalinen hoito olisi järjestettävä neljän viikon sisällä siitä, kun hoidon tarve on arvioitu.

– Perusterveydenhuoltoon sisältyy mielenterveyden häiriöiden hoitoon tarpeelliseksi todettu hoidollinen psykoterapia ja muu psykososiaalinen hoito, ehdotetussa lakitekstissä kirjoitetaan.

Johtaisi 340 miljoonan säästöihin, esittävät tekijät

Lakimuutoksia perustellaan sillä, että yli puolet suomalaisista kokee jossakin vaiheessa elämäänsä mielenterveyden häiriön, mutta vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa.

Kansalaisaloitteen tekijöiden mukaan terapiatakuun avulla potilas saisi hoitoa myös silloin, kun hänellä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia hakeutua yksityiseen psykoterapiaan.

Terapiatakuun vuosikustannukseksi arvioidaan aloitteessa toteutustavasta riippuen noin 35 miljoonaa euroa. Aloitteen tekijöiden mukaan uudistus vähentäisi yhteiskunnallisia kustannuksia ja lisäisi hyvinvointia.

Aloitteen laskelmien mukaan muutos voi tuottaa noin 340 miljoonan euron vuosittaisen kustannussäästön, koska etuuksien käyttö vähenisi ja ansioverotulot kasvaisivat. Terapiatakuuseen sijoitettu euro merkitsisi siten lähes kymmenen euron säästöä.  

Lue myös:

    Uusimmat