Kansalaiset tahtovat kiellon avohakkuille ja terapiatakuun – "Vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa"

Nuorten mielenterveyspalvelujen kysyntä kasvussa – apua toivotaan varhaisemmassa vaiheessa 2:19
Video: Nuorten mielenterveyspalveluiden kysyntä on kasvussa.

Eduskunta sai tiistaina käsiteltäväkseen kaksi kansalaisaloitetta, joista ensimmäisessä vaaditaan avohakkuiden lopettamista valtion mailla ja toisessa toivotaan nopeampaa pääsyä mielenterveyspalveluihin.

Avohakkuut historiaan -aloite saavutti 50 000 allekirjoituksen rajan viime vuoden elokuussa. Käytännössä aloitteen tavoittelema lakimuutos tarkoittaisi siirtymistä avohakkuista ja voimaperäisistä kasvatushakkuista jatkuvapeitteisen metsänkasvatuksen menetelmiin.

WWF, yksi aloitteessa mukana olevista ympäristöjärjestöistä, julkaisi toukokuussa kyselyn, jonka mukaan kolme neljästä suomalaisesta rajoittaisi metsien avohakkuita ainakin osin.

Järjestön mukaan avohakkuut ovat erityisen haitallisia ympäristölle esimerkiksi turvemailla, lehdoissa ja vesistöjen rannoilla.

Järjestöt: Terapiatakuun hinta olisi 35 miljoonaa

Terapiatakuun nimellä kulkeva kansalaisaloite saavutti tarvittavana 50 000 allekirjoituksen rajan heinäkuussa. Ehdotetussa lakimuutoksessa mielenterveyden psykososiaaliseen hoitoon, esimerkiksi lyhytterapioihin, pääsisi kuukauden sisällä hoitoon hakeutumisesta jo perusterveydenhuollossa.

Kansalaisaloitteen takana on kymmenien mielenterveysjärjestöjen verkosto Mielenterveyspooli.

– Tällä hetkellä vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa. Mielenterveyspalvelut tulee uudistaa kattaviksi ja yhdenvertaisiksi, sanoo Mielenterveyspoolin puheenjohtaja Pia Hytönen tiedotteessa.

Terapiatakuun vuosikustannus on toteuttamistavasta riippuen noin 35 miljoonaa euroa, järjestöt laskevat

Kansalaisaloitteita on tehty tähän mennessä noin 1 050, selviää oikeusministeriön kansalaisaloite.fi-sivustolta. Niistä kolmisenkymmentä on edennyt eduskuntaan, mutta lakimuutoksiin on johtanut vain muutama.

Aloitteista on hyväksytty äitiyslaki, jonka perusteella naispari voi tunnustaa lapsen vanhemmuuden jo neuvolassa, ja tasa-arvoinen avioliittolaki. 

Lue myös:

    Uusimmat