Kansainvälinen lääkeyhtiö teki huomiota herättävän löydön, mutta ei kertonut siitä julkisuuteen – "Tietenkin heidän olisi pitänyt"

Lääkematkailun suosiota ei osata vielä arvioida 1:56
Katso video: Lääkematkailun suosiota ei osata vielä arvioida

Lääkeyhtiö Pfizerin tutkimusryhmä teki vuonna 2015 huomiota herättävän lääketieteellisen löydön, mutta ei kertonut siitä julkisuuteen, uutisoi Washington Post.

Pfizer sai selville, että muun muassa reuman hoitoon käytettävä lääke Enbrel näyttää vähentävän Alzheimerin riskiä 64 prosentilla. Yhtiö ei kuitenkaan jakanut tietoa julkisuuteen eikä aloittanut jatkotutkimuksia.

Lääkeyhtiön tutkijat havaitsivat riskin vähenemisen sadoista tuhansista vakuutusvaatimuksista tehdystä analyysista.

Yhtiön tulehdustautien ja immunologian osaston tutkijat vaativat Pfizeriä aloittamaan asiasta kliiniset tutkimukset, jotta nähtäisiin, vähentäisikö lääke todella sairastumisen riskiä, ilmenee Washington Postin saamasta yhtiön sisäisestä dokumentista.

Dokumentin mukaan kliiniset tutkimukset olisivat maksaneet noin 80 miljoonaa dollaria.

Dokumentin mukaan Enbrel saattaa estää turvallisesti Alzheimeria puhkeamasta sekä hoitaa sairautta ja hidastaa sen etenemistä.

Yhtiön mukaan mahdollisuudet menestyksekkäälle kliiniselle tutkimuksille olivat huonot

Yhtiö kertoo Washington Postille, että se päätti kolme vuotta kestäneissä sisäisissä selvityksissään, ettei se julkista havaintojaan.

Pfizerin mukaan lääke ei näyttänyt lupaavia merkkejä Alzheimerin taudin estämisessä, sillä se ei suoraan vaikuta aivokudokseen. Yhtiö arvioi, että mahdollisuudet menestyksekkäälle kliiniselle tutkimukselle olisivat olleet huonot.

Yhtiön mukaan sen tilastolliset löydökset eivät täyttäneet tiukkoja tieteellisiä kriteerejä. Yhtiö näki, että informaation julkaiseminen olisi voinut viedä tutkijat väärälle polulle.

Osa lääkeyhtiön ulkopuolisista tutkijoista on eri mieltä yhtiön kanssa. Heidän mukaansa tehdyt havainnot voivat auttaa taistelussa Alzheimerin tautia vastaan.

Pfizerin tiedetään kertoneen tuloksista yksityisesti ainakin yhdelle tunnetulle tutkijalle. Washington Post otti yhteyttä myös muihin tutkijoihin, ja he olivat eri mieltä lääkeyhtiön kanssa tulosten julkistamisesta.

– Tietenkin heidän olisi pitänyt. Miksi ei? sanoo Alzheimer-tutkija ja Harvardin yliopiston lääketieteen professori Rudolph Tanzi.

Lääketieteen apulaisprofessori Keenan Walker Johns Hopkins -yliopistosta sanoo, että datan julkistaminen olisi hyödyttänyt tiedeyhteisöä.

– Oli se positiivista tai negatiivista dataa, se antaa meille tietoa tehdä paremmin informoituja päätöksiä, hän sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat