Suomi pärjäsi surkeasti kansainvälisessä matematiikkakilpailussa: Osaisitko sinä ratkaista näitä tehtäviä?

Suomi on pärjännyt todella huonosti kansainvälisissä matematiikkaolympialaisissa. Olimme tänä vuonna sijalla 82.

Matematiikkaolympialaiset ovat vuodesta 1959 järjestetyt kansainväliset matematiikkakilpailut, joihin osallistui tänä vuonna 104 eri maata. Niistä Suomi oli vasta kahdeksaskymmenestoinen. Edellämme olivat muun muassa Serbia, Turkmenistan, Mongolia ja tietysti myös Ruotsi ja Viro.

Vuoden 2015 kymmenen kärki

Yhdysvallat1
Kiina2
Korean tasavalta (Etelä-Korea)3
Korean demokraattinen kansantasavalta (Pohjois-Korea)4
Vietnam5
Australia6
Iran7
Venäjä8
Kanada9
Singapore10

Eurooppalaisista valtioista, jotka osallistuivat kilpailuun Suomen tavoin täydellä joukkueella, Suomea huonompi oli vain Kosovo.

Kilpailun viiden kärjen muodostivat järjestyksessä parhaimmasta alaspäin Yhdysvallat, Kiina, Etelä-Korea, Pohjois-Korea ja Vietnam.

Suomi on kisannut matematiikkaolympialaisissa vuodesta 1965 lähtien. Olemme voittaneet kultaa kerran, hopeaa kahdeksan kertaa ja pronssia 49 kertaa. Mitaleja jaetaan tosin avokätisesti: esimerkiksi kilpailun 12 parasta joukkuetta saavat kaikki kultamitalin.

Tämän vuoden sijoitus oli tilastojen mukaan huonoin ikinä.

Miten sinä selviytyisit näistä tehtävistä?

Kilpailuun osallistutaan enintään kuuden hengen joukkueella. Osallistujien pitää olla alle 20-vuotiaita ja he eivät ole saaneet aloittaa vielä korkeakouluopintoja. Jokaiselle joukkueen jäsenelle annetaan erikseen pisteet tehtävien ratkaisusta.

Tehtävät käsittelevät algebraa, lukuteoriaa, geometriaa ja kombinatoriikkaa. Kaikki tämän ja aiempien vuosien tehtävät löytyvät täältä, mutta alla on kaksi tehtävää kuuden kysymyksen tehtäväpaperista.

matematiikkaolympialaiset tehtävä

matematiikkaolympialaiset tehtava2

Suomen joukkueen valmennuksesta vastaavalla matematiikkakilpailut.fi-sivustolla kerrotaan tämän vuoden kilpailun tehtävien olleen poikkeuksellisen vaikeita.

– Kilpailun tehtäväsarja muodostui aiottua vaikeammaksi, kun toisen päivän tehtävien vuodettua ne jouduttiin korvaamaan varatehtävillä.

Lue myös:

    Uusimmat