Kansainvälinen avustustyö on entistä vaarallisempaa

Viime vuonna aseellisissa konflikteissa kuoli 122 avustustyöntekijää.

Aseellisissa selkkauksissa työskentelevät vapaaehtoiset auttajat ovat entistä useammin tulilinjalla, YK muistuttaa tänään, avustustyöntekijöiden päivänä.

Viime vuonna 260 avustustyöntekijää joutui hyökkäyksen kohteiksi maailman eri kriiseissä ja konflikteissa. Hyökkäyksissä kuoli yhteensä 122 avustustyöntekijää, mikä on kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin, Overseas Development Instituten julkaisu paljastaa.

Kriisi- ja konfliktialueilla kuoli siten enemmän avustustyöntekijöitä kuin YK:n rauhanturvaajia.

Punaisen Ristin avustustyöntekijä Jorma Salmela selittää ilmiötä sillä, että myös sodankäynti on muuttunut. Siviilit ja siviilityöntekijät ovat entistä useammin tulilinjalla.

- Nykyisin kuolee enemmän siviilejä kuin koulutettuja sotilaita. Suhde on järkyttävä, sillä kymmenestä haavoittuneesta yhdeksän on siviilejä, lähes kolme vuosikymmentä sotasairaaloissa ympäri maailmaa työskennellyt kirurgi sanoo.

Itsemurhapommittajia vaikea ennakoida

Salmela palasi heinäkuussa komennukselta Pakistanin Peshawarista, missä avustustyöntekijöiden suurin vitsaus ovat itsemurhapommittajat. Iskuja on vaikea ennakoida, sillä kuka tahansa voi kantaa pommia.

- Itsemurhapommittajat voivat olla aikuisia tai lapsia, naisia tai miehiä. He voivat ajaa polkupyörällä, mopolla, hevoskärryillä tai saapua kävellen, hän kuvailee.

Salmela on työskennellyt aseellisissa konflikteissa myös Afganistanissa, Kambodzhassa, Eritreassa ja Pohjois-Keniassa. Avustusuransa kiperimmät tilanteet Salmela on kokenut Afganistanissa, joka on Sudanin ja Somalian rinnalla vaarallisimpia avustuskohteita.

Vuonna 1992 hän säästyi täpärästi tarkka-ampujan luodeilta ja kapinallisten hyökkäykseltä Kabulissa. Samana vuonna tapahtui kolmas läheltä piti -tilanne, kun häiriintynyt omainen tulitti rynnäkkökiväärillä Punaisen Ristin kenttäsairaalassa.

Avoimuus paras turva

Punainen Risti ei ole suoranainen kohde missään, mutta joillekin ryhmittymille kaikki länsimaiset ihmiset ja järjestöt ovat vihollisia.

Salmela muistuttaa, että esimerkiksi Afganistanissa monien ihmisten tietämys on hyvin vaatimatonta. Monet luottavat kritiikittä uskonnollisten tai sotilaallisten johtajien sanaan. Jos länsimainen ihminen on aina kuvattu viholliseksi, on näkemystä vaikea enää muuttaa.

- Joillekin jokainen ulkomaalainen on vihollinen, ja sen vuoksi avustustyöntekijöitä vastaan käydään aseellista terroria.

Avustustyöntekijät voivat vaikuttaa kohteluun omalla käytöksellään. Paikallista kulttuuria tulee arvostaa, ja esimerkiksi pukeutuminen on sovitettava maahan sopivaksi.

Kansainvälinen avustustyö nojaakin pitkälti paikalliseen apuun. Salmelan mukaan paikallisilla avustustyöntekijöillä on kulttuurintuntemusta, jota ilman kansainväliset järjestöt eivät tule toimeen.

Punainen Risti suojelee avustustyöntekijöitään avoimuudella. Asunnot, autot ja avustustyöntekijät on merkitty järjestön tunnuksin. Aseellisia vartijoita järjestö ei käytä ollenkaan.

- Avoimuus kuulostaa ohkaiselta ja vaatimattomalta, mutta todellisuudessa se on kaikkein varmin turva, Salmela sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat