Mainos

Lukijat suivaantuivat hallitukselle: "Kiire ja resurssipula eivät ole hyväksyttyjä syitä laittomuuksille"

2:22

Pääministeri Juha Sipilän hallitus saa MTV Uutisten lukijoilta kovaa kritiikkiä lainvalmisteluun liittyvistä ongelmista. Kiire ja poliittinen paine ovat syrjäyttäneet Helsingin Sanomien mukaan oikeuskanslerin pyrkimyksiä korjata hallituksen ongelmallisia lakiesityksiä.

Nykyinen hallitus on antanut Helsingin Sanomien mukaan eduskunnalle poikkeuksellisen paljon perustuslaillisia ongelmia sisältäviä lakiesityksiä.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka kertoo lehdessä tehneensä kaikkensa korjatakseen esityksiä, ennen kuin ne tuodaan valtioneuvoston yleisistuntoon. Hänen kantansa on kuitenkin paikoin sivuutettu.

"Hallitus on antanut valtakirjan hosumiselle ja touhuamiselle"

Jaakko Jonkan mukaan on kestämätöntä, jos kiireellä ja poliittisella paineella edes yritetään perustella lainvalmistelun periaatteiden syrjäyttämistä.

Samaa mieltä ovat MTV Uutisten lukijat. Hallitus saa tiukkaa palautetta MTV Uutisten Facebook-sivulle tulleissa kommenteissa.

– Kiire ja resurssipula eivät ole hyväksyttyjä syitä laittomuuksille, yksi lukija kirjoittaa.

Toisen kommentoijan mielestä hallitus on antanut nyt valtakirjan ”sellaiselle hosumiselle ja touhottamiselle, että nyt eivät mene pelkästään rakenteet, vaan melko paljon sellaista arvomaailmaa ja kulttuurista pääomaa, että menee muutama vuosikymmen niiden entisöintiin.”

– Hallituksella on kiire tehdä älyttömiä päätöksiä, ettei kukaan ehdi niihin puuttua. Mutta hosumalla ei tule kun k**ipäisiä kakaroita, sanoi mun vaari aikoinaan, eräs lukija toteaa.

"Selittelyksi meni tämäkin homma"

Osa lukijoista toivottaisi pääministerin hallituksineen saman tien oppositioon. Osa ehdottelee yleislakkoakin.

– Pahimmassa tapauksessa vielä kolme vuotta tätä maanpäällistä helvettiä Suomessa. Eihän ihmeitä toki tapahdu vaikka hallitus vaihtuisi, mutta maalaisjärki on näillä ainakin kadoksissa. Pahasti, yksi lukija toteaa.

Lukijat eivät ole nielleet myöskään Juha Sipilän ja valtiovarainministeri Petteri Orvon selityksiä. Orpo huomauttaa muun muassa, että tällä hetkellä hallituksella on poikkeuksellisen paljon historiallisen suuria lainsäädäntöhankkeita, jotka pitää saada läpi aikataulussa.

– Selittelyksi meni tämäkin homma, miten tämä kuulostaakaan niin tutulta, yksi lukija huoahtaa.

Muutamalta lukijalta hallitus saa toisaalta myötätuntoakin.

– On ollut ongelma jo monen muunkin hallituksen kanssa, eikä koske mitään ajankohtaista asiaa. Mutta eihän tähän holhousyhteiskuntaan saa uudistuksia tulla, yksi lukija kirjoittaa.

Lukija viittaa Jaakko Jonkan lausuntoon siitä, että hän on kiinnittänyt lainvalmistelun ongelmiin huomiota jo kymmenkunta vuotta, eli jo ennen nykyistä hallituskautta. Jonkan mukaan Sipilän hallituksen ongelmat johtuvat muun muassa runsaasta maahanmuutosta, taloudellisesta tilanteesta ja hallituksen vauhdikkaasta alkutaipaleesta.

Hallitus joutunut perumaan monia lakiesityksiään

Hallitus on tällä kaudella perunut muun muassa lakiesityksen maahanmuuttajien kotoutumistuesta. Peruutuksen syynä oli, että laki olisi ollut perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen kannalta ongelmallinen.

Budjettiriihessä hallitus puolestaan perui suunnitelmansa päiväkotimaksujen korotuksista. Tuolloin kerrottiin, että asiakasmaksujen korotuksilla ei olisi saatu aikaan tavoiteltuja säästöjä, koska monet kunnat olisivat jättäneet korotukset tekemättä.

Hallitus on vetänyt pois myös muun muassa esityksensä yhdistää Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen ympäristökeskus.

– Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa, ja siksi toiseksi tarkoituksena(han) on vesittää jo oleva perustuslaki. On se tähänkin asti kelvannut. Mutta tuntuu ja näyttää siltä, ettei Sipilälle ja hänen hallitukselle kelpaa mikään entinen. Kaikki romukoppaan, yksi lukija tiivistää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.