Kännykkä paljastaa, miten kala ui kaupan tiskille

Järvikalan kulkua pyydyksestä kuluttajalle voi pian seurata kännykällä netin kautta lähes reaaliajassa. Mikkelin ammattikorkeakoulussa on kehitetty sähköinen seurantajärjestelmä, jonka avulla toimitusketju saadaan läpinäkyväksi. Tavoitteena on lisätä järvikalan saatavuutta kuluttajille.

Kesäkuussa seurattiin toimitusketjun vaihetta kalastajalta jalostajalle. Nyt sitä on laajennettu kalanjalostajalta kauppaan ja ravintolaan asti. Samalla selvitetään millaisen vastaanoton järjestelmä kuluttajilta saa.

Seurantajärjestelmän käyttöön tarvitaan matkapuhelin, lämpötilaa mittaava tunnistekortti, nettipalvelimella oleva ohjelmisto ja tietokanta.

Käytännössä kalastaja kirjaa puhelimeen sen, mitä kalaa, minkä verran ja mistä vesistöstä lähtee eteenpäin. Samalla kalastaja käynnistää tunnistekortin lämpötilamittauksen ja asettaa kortin kalalaatikkoon.

Kun kalanjalostaja vastaanottaa kalalähetyksen, hän kuittaa matkapuhelimella sen tiedot. Kalaerän lähtiessä eteenpäin kirjataan tiedot, ja käynnistetään lämpötilamittaus. Näin toimitaan kaikissa ketjun vaiheissa.

Tiedot siirtyvät nettipalvelimelle aina luettaessa, ja ne ovat sieltä tarkistettavissa lähes reaaliaikaisesti.

– Tietoja voidaan näyttää sitten kaupan kalatiskillä monitorista tai kuluttaja voi kaupassa omalla älypuhelimellaan tarkistaa millainen kalan matkareitti pysähdyksineen on ollut, kuvaa projektipäällikkö Teija Rautiainen kuluttajahyötyä.

Merikalan seurannasta hyviä kokemuksia

Merikalan käsittelyyn liittyvä lainsäädäntö edellyttää koko tuotanto- ja jakeluketjun jäljitettävyyttä kalastajalta kauppaan tai ravintolaan. Järvikalasta riittää, että tiedetään keneltä kala on hankittu ja kenelle myyty.

Järvikalaketjulta laki ei edellytä läpinäkyvyyttä, mutta kalanjalostajille seurantajärjestelmä voi toimia kilpailutekijänä ja toiminnan laadun takeena.

Ruotsissa kokeiltiin vastaavantyyppistä turskan seurantajärjestelmää kalastajalta kauppaan asti. Alkuperätiedon saaminen myymälässä nosti päivittäistä myyntiä muutamasta kilosta noin 150 kiloon.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat