Mainos

Kännykät voivat pudottaa Boeingin koneita – riskikoneita edelleen ilmassa

1:40

Yhdysvaltain ilmailuhallinnon FAA:n mukaan Yhdysvalloissa oli rekisteröitynä yli 1 300 lentokonetta, joiden ohjaamossa oli muun muassa Wi-Fi:stä ja puhelimien taajuuksista häiriötä ottavia näyttöjä.

FAA määräsi, että lentoyhtiöiden täytyy korvata nämä Honeywell Internationalin tekemät näytöt. Aikaa FAA antoi marraskuuhun asti.

Ilmailuhallinnon raportin mukaan maailmassa lentelee tällä hetkellä todennäköisesti satoja lentokoneita, joilla on käytössään kyseisiä näyttöjä.

Ilmailuhallinnon lentokoneita valmistavalle Boeingille tekemän ohjeistuksen mukaan kyseisiä näyttöjä käytetään lentokoneiden ohjaamoissa antamaan lentäjille tietoa muun muassa lentonopeudesta, korkeudesta, suunnasta ja navigaatiosta.

– Annamme tämän ohjeistuksen estääksemme lentämisen kannalta tärkeän informaation katoamisen lentohenkilökunnalta kesken kriittisen lentovaiheen, kuten kohteen lähestymisen tai nousun, aikana, ohjeistuksessa sanotaan.

Jos näyttö sattuisi lopettamaan toimintansa esimerkiksi renkaiden irrottautuessa kiitoradalta, se voisi ohjeistuksen mukaan aiheuttaa ongelmia, koska tuolla korkeudella korjausliikkeitä on hankala tehdä.

Honeywell: Matkapuhelimista ei häiriöitä

Honeywellin edustaja Nina Kraus kertoo Bloombergille, etteivät he ole kuulleet, että heidän näyttönsä olisivat ottaneet häiriötä lennonaikana puhelimista tai muista radiotaajuuksia lähettävistä laitteista.

Lentoyhtiöt ovat samoilla linjoilla Honeywellin kanssa: näytöistä ei todennäköisesti synny turvallisuusongelmia.

Yhdysvaltojen ilmailuhallinto vastasi kertoen, että se on tehnyt testejä lentokoneissa, jotka ovat olleet virallisessa käytössä. Ja lentokoneiden turvallisuus reputettiin.

Honeywellin Kraus kertoo tietävänsä vain yhdestä tapauksesta, jossa kuusi näyttöä meni pimeäksi Boeing 737:n ohjaamosta. Ongelma oli hänen mukaansa näyttöjen ohjelmistossa, joka on nyt korjattu ja jota testataan paraikaa.

Kyseiset Boeingit olivat Boeing MAX:in edelläkävijöitä. Boeing MAX -mallinen kone on tipahtanut kaksi kertaa viiden kuukauden sisällä. Näytöt töt oli valmistanut Rockwell Collins.

"Suuri ja tarpeeton finanssitaakka”

Jos Honeywellin näytöt sattuisivat jostain syystä menemään pimeiksi, jota ei Krausin mukaan ole ikinä tapahtunut lennonaikana matkapuhelimista johtuen, hätää ei kuitenkaan olisi, koska näytöissä on hänen mukaansa varajärjestelmiä.

Sekä Delta Air Lines että Southwest Airlines ovat tehneet FAA:n vaatimat päivitykset. American Airlines Groupilla on puolestaan jäljellä 14 konetta huollettavanaan ja United Airlinesilla 17.

Ryainair kertoi vuonna 2014, että sen koneissa on 707 Honeywellin näyttöä. Yhtiön mukaan niiden kaikkien vaihtaminen aiheuttaa ”suuren ja tarpeettoman finanssitaakan operaattoreille.” Ryanairin edustaja kertoi, että kaikkia näyttöjä ei ole päivitetty. Heidän mukaansa kaikki näytöt ovat kuitenkin tarkistettu, eikä niissä pitäisi enää olla ongelmia.

Kartat hävisivät

Kuluneen kolmen vuoden aikana Boeingin koneilla lentäneet kapteenit ovat raportoineet tärkeiden tietojen katoamisesta näytöiltä, kuvaillen tilannetta kriittiseksi.

Tammikuussa 2017 Costa Ricasta lähtenyt Boeing 737 menette muun muassa kaikki karttoja näyttävät näyttönsä. Tilanne oli kriittinen, koska lentokone oli vuoristoisella alueella.

Lentäjän raportin mukaan tilanteella olisi voinut olla potentiaalisesta kauhea lopputulos, jos tämä olisi tapahtunut yölennon aikana.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja