Kännykän näplääminen tietä ylittäessä halutaan kieltää New Yorkissa – taustalla vakavin ongelma vuosikymmeniin

New Yorkin osavaltio saattaa kieltää tekstiviestittelyn tienylittäjiltä 0:51
Tienylittäjiltä saatetaan kieltää tekstiviestittely Yhdysvalloissa.

Viime vuonna Yhdysvalloissa kuoli eniten jalankulkijoita kolmeen vuosikymmeneen. New Yorkin osavaltiossa ongelmaan puututaan lakiesityksellä, jossa ehdotetaan elektronisten laitteiden käyttökieltoa tietä ylittäessä.

Tekstiviestittely, sähköpostin vilkuilu ja somettaminen kannattaa jättää väliin paitsi turvallisuuden vuoksi, myös sakon uhalla. Näin esitetään lakiehdotuksessa, joka on käsittelyssä New Yorkin osavaltion senaatissa.

Sakon suuruus vaihtelisi 25–250 dollarissa eli noin 22–224 eurossa.

Esityksellä yritetään vähentää jalankulkijoiden kuolemia. Vuonna 2018 Yhdysvalloissa kuoli 6 227 jalankulkijaa, mikä on suurin uhriluku miltei 30 vuoteen.

Viranomaisraportissa älypuhelinten käytön kasvu mainitaan yhtenä mahdollisena syynä kuolonlukujen kasvuun.

Tekstaus ja kävely kielletty muuallakin

Lakiesitys jätettiin osavaltion valtuustolle jo viime vuoden puolella. Nyt sitä patistetaan eteenpäin. Lakiesityksen senaattiin jättänyt osavaltion senaattori John Liu haluaa viestittää lailla, että New Yorkissa kännykän käyttöä voi odottaa viisi sekuntia.

– Ei ole vaikea havaita, että kävellessä tekstiviestittelevien ihmisten määrä on lisääntynyt, ja hälyttävä määrä ihmisiä viestittelee katua ylittäessä, Liu sanoo.

Lakiesitys vaatii sekä osavaltion senaatin että valtuuston liikennevaliokuntien hyväksynnän ennen kuin siitä voidaan äänestää. Senaatin liikennevaliokunnan puheenjohtaja on ilmaissut epäilynsä lakiesitystä kohtaan.

– Kaikkien newyorkilaisten turvallisuus ja suojelu on tärkeä asia, mutta minusta tämä näyttää siltä, että hallinto ylireagoi, sanoo senaatin liikennevaliokunnan puheenjohtaja Tim Kennedy.

New York ei ole lajissaan ainoa. Vuonna 2017 Honolulussa Havaijilla kiellettiin tekstiviestittely katua ylittäessä. Vielä ei ole tietoa, kuinka laki on vaikuttanut jalankulkijoiden liikennekuolemiin siellä.

Lue myös:

    Uusimmat