Trump harkitsee rajoitusten höllentämistä jo kolmen viikon päästä – Tutkijat: Voi kostautua heinäkuussa

Tällainen on puhuttu koronan vasta-ainetesti – onko se 125 euron arvoinen sijoitus? MTV Uutiset testasi 4:23
Katso videolta, millainen on paljon puhuttu koronan vasta-ainetesti.

Uusia koronakuolemia raportoitiin yli 2 000 vuorokaudessa, mikä on maailman suurin määrä.

Presidentti Donald Trumpin kerrotaan kuitenkin harkitsevan rajoitusten höllentämistä jo kolmen viikon päästä.

Jos Yhdysvalloissa luovutaan koronaviruksen vastaisista poikkeustoimista vappuna, vaarana on, että virustilanne pahenee uudestaan heinäkuussa, tutkijat sanovat.

Trumpin on kerrottu pohtivan maan avaamista toukokuun alussa ainakin osassa Yhdysvaltoja.Washingtonin yliopiston IHME-tutkimuslaitos perustaa laskelmansa tilanteeseen, jossa liikkumisrajoituksista ja kotonapysymiskäskyistä luovuttaisiin kuun vaihteessa.

– Jos (rajoituksista luovutaan) valtakunnallisesti 1. toukokuuta, malliemme mukaan voimme olla heinäkuussa uudestaan lähes samassa tilanteessa kuin nyt, sanoi laitoksen johtaja Chris Murray uutiskanava CNN:lle.

Tutkijoiden mukaan uusien tartuntojen määrä pitäisi saada laskettua kaikissa osavaltioissa hyvin pieneksi, ennen kuin rajoituksia voitaisiin ryhtyä purkamaan.

Trump: Elämäni suurin päätös

Trump sanoi perjantain lehdistötilaisuudessa, että päätös rajoitusten höllentämisestä on hänen elämänsä suurin.

– Minun täytyy tehdä päätös, ja toivon luojan tähden, että se on oikea. Mutta epäilemättä tämä on suurin päätös, mitä olen koskaan joutunut tekemään, Trump sanoi.

Yhdysvalloissa raportoitiin viime vuorokauden aikana yli 2 100 uutta koronakuolemaa. Yhdysvallat on nyt ensimmäinen maa, jossa on raportoitu yli 2 000 viruksen aiheuttamaa kuolemaa yhdessä vuorokaudessa.

Koko Yhdysvalloissa on todettu noin puoli miljoonaa koronavirustartuntaa ja lähes 19 000 -kuolemaa. Maassa on noin 330 miljoonaa asukasta.

Presidentti lupaa kuunnella asiantuntijoita

Vaikka tautitilanne on synkkä, Yhdysvaltojen talous menee sitä pahemmin kuralle, mitä pidempään tiukat rajoitustoimet ovat voimassa. Päättäjien täytyy löytää oikea tasapaino, jolla talous saadaan taas jotenkuten pyörimään, mutta virus saadaan samalla pidettyä aisoissa. Trump sanoi, että terveysasiantuntijoiden mielipiteet ovat tärkeimmät, kun hän tekee päätöstä talouden avaamisesta.

Presidentti aikoo tiistaina ilmoittaa jäsenet neuvostoon, joka hoitaa maan avaamista uudelleen. Neuvostoon aiotaan nimittää sekä lääkäreitä, liike-elämän edustajia että poliitikkoja molemmista pääpuolueista.

Lue myös:

    Uusimmat