Kannustiko Trump äänestämään vaaleissa kahdesti? Presidentin kommenttien pelätään sekoittavan Pohjois-Carolinan osavaltion äänestäjiä

Trump sai kritiikkiä vierailustaan Kenoshassa – tapasi paikallisia poliiseja, mutta ei ammutun tummaihoisen perhettä 2:14
Katso kirjeenvaihtajan analyysi: Trumpia kritisoitiin Kenoshan-vierailustaan – ei tavannut ammutun tummaihoisen perhettä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin puheet marraskuun presidentinvaaleissa äänestämisestä ovat jälleen nostattaneet kulmakarvoja.

Uutiskanava CNN:n mukaan Trump kertoi keskiviikkona lehdistölle Wilmingtonin kaupungissa Pohjois-Carolinassa, että osavaltion asukkaat voisivat kokeilla ensin äänestää vaaleissa postitse ja sitten henkilökohtaisesti äänestyspaikoilla.

– Antakaa heidän lähettää äänensä ja antakaa heidän mennä äänestämään. Jos järjestelmä on niin hyvä kuin he sanovat, tietenkään he eivät voi äänestää enää (äänestyspaikalla). Jos ääntä ei ole laskettu, voivat he silloin äänestää, Trump kommentoi.

Presidentti vaikuttaisi kehottavan osavaltiossa asuvia testaamaan laskeeko vaalijärjestelmä varmasti ensin postitse lähetetyn äänen.

Kyseisellä tavalla vaalijärjestelmän luotettavuuden testaaminen on kuitenkin osavaltion lain mukaan rikos, sillä kukin äänestäjä saa antaa presidentinvaaleissa.

Trump on toistuvasti parjannut edessä häämöttävissä vaaleissa käytettävää postiäänestystä vilpilliseksi. Postiäänestys korostuu tämänkertaisissa vaaleissa koronapandemian takia.

Viranomaiset näreissään neuvoista

Pohjois-Carolinan äänestysviranomaiset ovat neuvoneet viittaamaan kintaalla Trumpin kehotuksille, ja luottamaan vaalijärjestelmään.

Presidentin kommenttien uskotaan silti aiheuttavan hämmennystä äänestämään aikovissa.

CNN:n haastattelema viranomainen painottaa, että vaaliuurnille ei ole tarvetta mennä jos on antanut äänensä postitse. Näin äänestämään pääsevät ne, jotka eivät ole vielä antaneet ääntänsä.

Oman äänen rekisteröitymisen voi tarkastaa helpommallakin tavalla, esimerkiksi tarkoitusta varten tehdyn verkkosivun kautta.

Lue myös:

    Uusimmat