Känni voi tuhota kodin – suihkuun sammumisen seurauksiin voisi varautua helposti

Suihkuun sammuminen liitetään usein opiskelijaelämään, mutta kyllä vahinkoja sattuu muillekin. Kun nukahtanut juhlija tukkii lattiakaivon, vesi voi valua monta kerrosta alas.

LVI-urakoitsijat törmäävät yhä useammin tilanteisiin, joissa mittava vesivahinko on aiheutunut suihkuun sammumisen seurauksena. Kaksi lattiakaivoa vähentää vesivahinkoriskiä, mutta edukkaampikin vaihtoehto on olemassa.

Suihkuun sammuminen liitetään usein opiskelijaelämään, mutta kyllä vahinkoja sattuu muillekin. Kiinteistöomistajat ovat ryhtyneet varustamaan uusia opiskelija-asuntoja kahdella lattiakaivolla vahinkojen estämiseksi. Sen sijaan vanhojen asuntojen muuttaminen kaksikaivoisiksi vaatisi niin mittavat rakennustekniset työt, ettei niihin ole ryhdytty kuin peruskorjausten yhteydessä.

– Halpa ja helppo keino estää nukahtamisista johtuvat vesivahingot on asentaa riskialttiisiin asuntoihin itsesulkeutuvat hanat, joiden virtausaika on rajoitettu. Hinta on jonkin verran perinteistä sekoittajaa kalliimpi, mutta selvästi kahta lattiakaivoa halvempi, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimitusjohtaja Jari Syrjälä sanoo.

Vakuutus ei korvaa

Kun nukahtanut juhlija tukkii lattiakaivon, vesi voi valua monta kerrosta alas ja aiheuttaa kymmenien tuhansien eurojen vahingot. Tavallinen kiinteistövakuutus ei yleensä korvaa tämän kaltaisia vahinkoja, koska kyse ei ole äkillisestä ja ennalta arvaamattomasta tapahtumasta, joka on johtunut LVI-tekniikan rikkoutumisesta.

– Asukas on vastuussa aiheuttamastaan vahingosta. Mutta mikäli hänellä ei ole kotivakuutusta tai maksukykyä, vahinko jää viime kädessä yhtiön ja muiden osakkaiden maksettavaksi. Pieni panostus, joka estää tällaisen vesivahingon, kannattaa todellakin, Syrjälä toteaa.


Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat 

Lue myös:

    Uusimmat