Sijoitusgurut kertovat vinkkinsä koronamarkkinoiden keskeltä: Näin sijoittaminen kannattaa aloittaa juuri nyt

2:07
Video: Miten koronavirus näkyi sijoitusmarkkinoilla?

Sijoitusgurut kertovat, kuinka sijoittaminen kannattaa aloittaa ja mihin rahansa uskaltaa laittaa kiinni.

Koronakevät- ja kesä innostanut suomalaisia sijoittamaan.

Helsingin Sanomien mukaan yhä useampi suomalainen on sijoittanut suoriin osakkeisiin, ja kesän aikana Suomeen tuli yli 7000 kotitalousomistajaa.

Sijoittamisen aloittaminen voi olla hankalaa, mutta siihen pääsee kiinni alkupääomalla ja hyvillä vinkeillä.

Mimmit sijoittaa -tiimin puhuja Ida Ilkko kertoi MTV Uutiset Livessä, että hän pitää sijoittamisen aloittamisen kannalta tärkeänä kolmea asiaa.

On tärkeää hyväksyä, ettei sijoitettuja rahoja välttämättä saa takaisin.

– Pitää ymmärtää se, että ne rahat mitä sä sijoitat pörssiin, niin sä voit hävitä ne aina. Eli valmistaudu siihen, että et välttämättä koskaan saa voittoa, hän aloittaa.

Toinen tärkeä sisäistettävä asia on niin sanottu korkoa korolle -efekti.

– Eli kun sä saat korkoa sun sijoituksille, niin se kasvanut summa kasvaa aina lisää korkoa vuosi vuodelta. Ja tää on just se hedelmä, se syy, minkä takia sijoittajat tekevät vuodesta toiseen, hän sanoo.

– Mitä aikaisemmin sä aloitat, sitä kauemmin pystyt hyötymään korkoa korolle -efektistä.

Pitkäjänteisyys kannattaa

Kolmas tärkeä pointti on pitkäjänteisyys. Siitä on täysin samoilla linjoilla myös Inderesin analyytikko Juha Kinnunen.

– Vuosikymmenien ajan yhtiö tekee sinun puolesta työtä, eli se luo omistaja-arvoa. Jos lyhyellä aikavälillä käyt kauppaa siellä ja reagoit joka uutiseen, se on nollasummapeliä sijoittajien kesken, hän selittää.

– Eli tuotto-odotus on aina pitkäjänteiselle sijoittajalle parempi.

Kinnusen mielestä tärkeitä asioita ovat myös järjestelmällisyys ja se, ettei ota liikaa näkemyksiä esimerkiksi ajoituksista.

Kinnusella on myös konkreettisia vinkkejä.

– Jos lähtisin nyt aloittamaan sijoittamisen ihan nollista, ennemmin lähtisin indekseistä ja matalakuluisista indeksirahastoista liikkeelle, niin pääsisin vähän siihen markkinatunnelmaan mukaan.

Osakepoiminnasta analyytikko suosisi sellaisia yhtiöitä, jotka tekevät hyvää tulosta ja joiden pääomat tuottavat, sillä ne ovat todennäköisesti hyviä sijoituskohteita.

Kannattaako ostaa Finnairin osakkeita?

Mihin aloittelijan nyt sitten kannattaisi sijoittaa?

Kinnusen mielestä rahoja ei kannata nyt laittaa kiinni esimerkiksi matkailualaan, joka voi koronan takia todella huonosti. Tällaisiin kuuluu esimerkiksi Finnair.

– Itse en tällä hetkellä ostaisi Finnairin osakkeita. Siinä on kuitenkin niin pitkä se tie siihen, että tämä tilanne matkailualan osalta normalisoituu, hän selittää.

– Mä ostaisin sellaisia yhtiöitä, joilla menee jo hyvin, koska käännetarinoissa on toki aina suurempi se nousupotentiaali, mutta yleensä se todennäköisyys, että se toteutuu, ei ole niin kauhean houkutteleva, Kinnunen jatkaa.

– Mä mieluummin ottaisin vähän vähemmän riskiä varsinkin siinä alkuvaiheessa, että ei vaan tipahda pois siitä pitkäjänteisestä säästämisestä, koska se on se, mikä tuottaa loppujen lopuksi hyvät tulokset.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja