Kannattaako keski-ikäisen raitistua? Tutkijat yhdistivät absolutismin dementiaan

7:06

Tuore pitkittäistutkimus viittaa siihen, että runsaan alkoholikäytön lisäksi raittius lisää riskiä muistisairauksiin.

Videolla raitistunut suomalaismies kertoo alkoholismistaan.

The British Medical Journal -julkaisussa esitelty tutkimus ehdottaa, että keski-ikäisten alkoholista kieltäytyjien riski sairastua dementiaan on kohonnut.

Äärimmäinen käyttö lisäsi sairastumisriskiä

Tutkimuksessa seurattiin 9000 Lontoossa asuvaa 33–55-vuotiasta henkilöä 23 vuoden ajan. Tutkijat huomasivat, että keski-ikäisenä niin yli suositusten alkoholia juovien että täysin raittiiden miesten ja naisten riski muistisairauteen oli kohonnut.

Suomessa alkoholinkäytön korkeimmaksi riskirajaksi on miesten kohdalla määritelty 23–24 alkoholiannosta viikossa tai noin kolme annosta säännöllisesti päivittäin juotuna. Naisten kohdalla vastaavat luvut ovat 12–16 annosta viikossa tai kaksi annosta säännöllisesti päivittäin.

Kohtalaisen riskin taso miehillä on 14 alkoholiannosta ja naisilla 7 annosta viikossa.

Suomessa yksi alkoholiannos vastaa 33 senttilitraa keskiolutta, 12 senttilitraa mietoa viiniä tai 4 senttilitraa väkeviä.

Lähde: Päihdelinkki

Keski-iän raittius nosti tutkimuksessa dementiaan sairastumisen riskiä 45 prosentilla verrattuna 1–14 alkoholiannosta viikossa juoviin.

Myös alkoholia runsaasti, yli 14 annosta viikossa käyttävien kohdalla riski muistisairauden kehittymiseen oli kasvanut.

Tutkijat huomasivat, että yli 14 alkoholiannosta viikossa juovilla riski muistisairauden kehittymiseen kasvoi sitä enemmän, mitä runsaammin alkoholia kului. Jokainen seitsemän alkoholiannoksen lisäys jo muuten runsaaseen viikoittaiseen alkoholin saantiin nosti muistisairauden riskiä 17 prosentilla.

Tutkimuksessa tarkasteltiin keski-iältään 50-vuotiaiden osallistujien alkoholin käyttöä vuosina 1985–1993. Kaiken kaikkiaan osallistujia oli 10 308. Heistä 397 sairastui dementiaan.

Aiempi alkoholinkäyttö jäi tutkimuksessa pimentoon

Tutkimuksen tekijät huomauttavat, että vaikka sekä raittius että alkoholin runsas käyttö lisäsivät tutkimuksessa molemmat riskiä dementiaan, on mekanismi ilmiön takana mitä todennäköisemmin erilainen riippuen siitä, juoko henkilö paljon vai ei ollenkaan.

The Guardian -lehdelle tutkimusta kommentoinut, muistisairauksiin perehtynyt lääkäri muistuttaa, ettei tutkimuksessa otettu huomioon osallistujien aiempaa alkoholinkäyttöä. Raitistuneet keski-ikäiset ovat saattaneet aiemmin juoda paljon, mikä vaikeuttaa raittiuden ja dementian välisestä yhteydestä vedettyjen johtopäätösten arvioimista.

Lähde: The Guardian

***

21:19

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja