Mainos

Kanerva toivoo myönteistä ratkaisua NRF-joukoista keväällä

Kanervan mukaan mukanaolo NRF-joukoissa tehostaisi Suomen osallistumista kansainväliseen kriisinhallintayhteistyöhön.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) toivoo, että Suomi tekisi myönteisen päätöksen Naton nopean toiminnan NRF-joukkoihin osallistumisesta. Hänen mukaansa Suomen tulisi tehdä ratkaisu saman aikaan kuin Ruotsin, joka on kaavaillut tekevänsä oman päätöksensä ensi kevääseen mennessä.

- Suomi ja Ruotsi ovat maailmalla monissa kriisinhallintayhteyksissä yhdenvertaisina kumppaneina vierekkäin tekemässä omia ratkaisujaan. Olen puhunut ruotsalaisten kollegoitteni kanssa siitä, kuinka tärkeää on, että myös tämä ratkaisu voitaisiin tehdä samanaikaisesti, Kanerva totesi sanomalehti Kalevan järjestämässä ulkopoliittisessa illassa Oulussa tänään.

Kanerva muistutti, että Suomi on ilmoittautunut mukaan NRF-joukkojen harjoituksiin. Toistaiseksi Suomi ei ole kuitenkaan mukana varsinaisissa kriisinhallintatoimissa.

Ulkoministeri katsoo, että mahdollinen osallistuminen NRF-joukkoihin on Suomen ehkä merkittävin turvallisuuspoliittinen päätös tällä vaalikaudella.

- Suomen kriisinhallintakyvyn ja rauhanturvaamisperinteen huomioon ottaen pidän luonnollisena, että Suomi on mukana NRF-harjoitusten lisäksi käytännön toimissa. En näe tässä asiassa mitään olennaista heikkoutta, sillä joka ainoa päätös (Suomen mukanaolosta) tehdään Helsingissä, Suomen omista kansallisista lähtökohdista, Kanerva huomautti.

Ulkoministerin mielestä NRF-joukkoihin osallistuminen tehostaisi Suomen osallistumista kansainväliseen kriisinhallintayhteistyöhön. Kanerva katsoo, että se olisi tärkeää myös oman toimintakykymme kehittämiseksi.

Kalevan tietoisku Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta keräsi oululaisen elokuvasalin lähes täyteen, paikalla oli liki 400 kuulijaa. Tilaisuutta oli seuraamassa myös nuoria ja lapsiperheitä.

Ministeri Kanervan alustuksen jälkeen käytyyn paneelikeskusteluun osallistuivat johtaja Raimo Väyrynen eduskunnan ulkopoliittisesta instituutista, professori Tuomas Forsberg Helsingin yliopistosta sekä yhteiskuntatieteiden tohtori Aini Linjakumpu Lapin yliopistosta. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Kalevan päätoimittaja Risto Uimonen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.