Kanadassa riehuu jo 200 hallitsematonta maastopaloa – savua havaittu Norjassa saakka

Ympäristöviranomaisten mukaan ympäri maata riehuu noin 200 maastopaloa, jotka eivät ole hallinnassa. Erityisen paljon ovat kärsineet maan länsiosat.

Uudet ja pahenevat maastopalot ovat ajaneet tuhansia kodeistaan ympäri Kanadaa. Tämän vuoden puolella Kanadassa on palanut maastoa liki 17 800 neliömailin eli noin 46 000 neliökilometrin verran. Palaneen maaston määrä on selvästi aiempia keskiarvoja suurempi.

Maan länsiosat ovat kärsineet erityisen paljon. Useiden päivien lepotauon jälkeen tulipalot ovat kiihtyneet jälleen Albertan provinssissa. Kanadan yleisradioyhtiö CBC:n mukaan noin 8 000 asukkaan Edsonista on esimerkiksi jouduttu lähtemään evakkoon jo toistamiseen reilun kuukauden aikana.

Edson sijaitsee Yellowheadin piirikunnassa, jonka johtava virkamies Luc Mercier kuvailee tulipalojen olevan niin valtoimenaan, että osa metsässä olleesta pelastushenkilökunnasta on joutunut perääntymään.

– He eivät pysty taistelemaan tätä tulipaloa vastaan, Mercier arvioi.

CBC:lle puhuneen edsonilaisen Hayle Waitesin mukaan evakuointi tapahtui kaupungista pakenevan "valtavan saattueen" muodossa. Waitesin mukaan paniikin keskellä ajattelee vain pakenemista.

– Mutta heti kun lähdet autolla, kysyt: "Entä jos taloni ei ole enää siellä, kun tulen takaisin?" 

Tuulesta Tumbler Ridgen pelastaja?

Albertan naapuriprovinssissa Brittiläisessä Kolumbiassa noin 2 400 asukkaan Tumbler Ridge on pitkälti evakuoitu tulenlieskojen lähestyessä kaupunkia.

Evakuointikäsky annettiin CBC:n mukaan torstaina ja perjantai-illalla 90 prosenttia asukkaista oli viranomaisten mukaan poistunut. Tumbler Ridgeen jääneitä kehotettiin pakenemaan välittömästi.

Brittiläisen Kolumbian maastopalopalvelun (BCWS) mukaan tuulen odotettiin kuitenkin kääntyvän paikallista aikaa lauantaina, mikä voisi mahdollisesti sysätä paloa kauemmaksi Tumbler Ridgestä.

Niin ikään Brittiläisessä Kolumbiassa sijaitsevalla Vancouverin saarella on jouduttu maastopalon vuoksi sulkemaan aiemmin viikolla tärkeä valtatie. Sittemmin viranomaiset ovat ilmoittaneet, että tie pysyy suljettuna toistaiseksi, sillä maastopalo on aiheuttanut epävakautta tien vierellä olevaan rinteeseen. 

Reilut 400 aktiivista maastopaloa

Maan itäosassa sijaitsevan Quebecin provinssin yleisen turvallisuuden ministeri Francois Bonnardel sanoi lauantaiaamuna, että tilanne provinssin keski- ja luoteisosissa on jatkunut vaikeana ja useat kaupungit ovat uhattuna. Koillis-Québecin palojen sen sijaan katsotaan olevan "vakaana".

– Tämä on ensimmäinen kerta Quebecin historiassa, kun on sammutettu niin monia tulipaloja ja evakuoitu niin monia ihmisiä, Bonnardel sanoi.

– Meillä on edessämme taistelu, jonka uskomme kestävän koko kesän, hän lisäsi.

Quebecin provinssissa on evakuointimääräyksen alaisena noin 14 000 ihmistä.

Ympäristöviranomaisten mukaan ympäri maata on aktiivisena reilut 400 maastopaloa, joista noin 200 ei ole hallinnassa.

Maastopaloista on levinnyt sankkaa savua muun muassa Yhdysvaltain itäosiin. Savua on havaittu myös Norjassa saakka, ja brittilehti Guardian kirjoitti perjantaina, että savu leijaillee Norjasta myös muualle Eurooppaan.
 

Lue myös:

    Uusimmat