Kambodzassa pahin dengue-epidemia vuosiin

Kambodzan terveysministeriön vuosittainen terveydenhuollon budjetti on vain kolme dollaria kansalaista kohti. Taudin ennalta ehkäisy ja ihmisten tiedottaminen ovat tärkeitä tekijöitä taistelussa epidemiaa vastaan.

Dengue-kuume on jokavuotinen sadekauden vitsaus Etelä-Aasiassa, mutta tänä vuonna esimerkiksi Kambodzassa on pahin dengue-epidemia vuosiin.

Tähän mennessä tartunnan saaneita on maan hallituksen mukaan 38 000, joista suurin osa on pieniä lapsia. Dengue-kuumeeseen on kuollut 389, ja luku kasvaa jatkuvasti.

Dengue aiheuttaa kuumetta, päänsärkyä sekä tuskallista lihas- ja nivelkipua. Sairauteen ei ole rokotetta, joten Kambodzan terveysministeriö on kampanjoinut sairauden ehkäisyn puolesta.

Hyttysverkkojen käyttäminen, lasten vahtiminen, roskien polttaminen ja sellaisten astioiden välttäminen, joissa vesi voi seistä ja hyönteiset lisääntyä, ovat hyviä keinoja taistelussa epidemiaa vastaan.

Ennalta ehkäisy on tärkeää myös siksi, että Kambodzan terveysministeriön vuosittainen budjetti terveydenhuoltoon on vain kolme dollaria kansalaista kohti. Maan väkiluku on noin 13 miljoonaa.

Suuressa osassa maata terveydenhuoltopalveluita ei ole nimeksikään, ja sairaat joutuvat matkustamaan kymmeniä kilometrejä saadakseen hoitoa.

- Joka päivä, joka kymmenes minuutti, meille saapuu shokissa oleva lapsi, jolla ei ole pulssia eikä verenpainetta, kertoo Beat Richner, sveitsiläinen lääkäri, joka on perustanut hyväntekeväisyyteen perustuvia sairaaloita Kambodzaan.

Richnerin mukaan osasyyllisiä epidemiaan ovat viranomaiset, jotka reagoivat liian hitaasti keväällä, kun tilanne alkoi näyttää jo pahalta. Yksi hänen sairaaloistaan tarvitsee seitsemän miljoonaa dollaria vuodessa toimiakseen, mutta tämän vuoden budjetti on jo ylitetty epidemian laajuuden vuoksi.

Richner sanoo, että lisärahoituksen saaminen on vaikeampaa, kun länsimaat ovat kiinnostuneet lintuinfluenssan kaltaisista taudeista.

- Lintuinfluenssa uhkaa länsimaita, joten sen tutkimiseen käytetään paljon aikaa ja rahaa. Mutta dengue? Se ei uhkaa ketään Yhdysvalloissa tai Euroopassa, joten se ei kiinnosta, Richner sanoo.

(MTV3-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat