Rintamalotta Eila Karhula, 95, kannattaa Natoa ja ihmettelee Venäjää – presidentti Niinistö isännöi jälleen veteraaneja Linnassa

1:28
Video: Eila Karhula liittyi Sulkavan Lotta Svärd -järjestöön pikkulottana 8-vuotiaana vuonna 1935.

Elossa olevia veteraaneja on maassamme enää kolmisentuhatta. Presidentinlinnassa järjestettiin arvokas tilaisuus, johon osallistui veteraaneja ja lottia kautta maan. 

Linnan juhlissa on pidetty kahden vuoden tauko koronapandemian vuoksi, mutta joulukuun ensimmäisenä päivänä veteraanit saivat oman erityisjuhlansa. Yksi Presidentinlinnan juhlallisuuksiin osallistunut veteraani on rintamalotta Eila Karhula, 95,  Savitaipaleelta Etelä-Karjalasta. 

Karhula kannattaa Suomen liittymistä sotilasliitto Natoon. 

– Ilman muuta. Se on minun tahtoni. Kunnioitan, että tämä asia on näin otettu huomioon. He takaavat meille turvallisuutta, uskoo Karhula.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiitti tilaisuudessa pitämässään juhlapuheessa veteraaneja itsenäisyydestä.

– Sota on julmaa aikaa. Varmasti teillä kaikilla on jälkiä sodasta. Syvät haavat. Niistä kovista kokemuksista huolimatta teitte paluun elämään, sanoi Niinistö. 

Linnan juhlat voisi olla terveysriski

Tänä vuonna lottia ja veteraaneja ei kutsuta itsenäisyyspäivänä Linnan juhliin, jotta terveysturvallisuus pystytään varmistamaan. Erikseen järjestettävän tilaisuuden yhteydessä presidenttiparilla oli enemmän aikaa seurustella keskittyneesti. 

Eila Karhulalla oli tilaisuudessa sanottavaa itänaapurista. 

– Siellä on vähän huono meininki. Siitä asti kun Suomi joutui sotaan 1939.

Suomessa rintamaveteraaneja on elossa enää noin 3 200. Keski-ikä on 97.  

Enemmistö elossa olevista veteraaneistamme on naisia. Kelan joka vuosi päivittyvän arvion mukaan viimeinen veteraani kuolee suunnilleen vuonna 2030, hän on nainen ja asuu todennäköisesti joko pääkaupunkiseudulla tai Lapissa.

Uutista korjattu 3.12. kello 8.23: Savitaipale sijaitsee Etelä-Karjalassa, ei Etelä-Savossa.

Katso videolta, kuinka rintamalotta Eila Karhula kertoo mielipiteensä Natosta ja itänaapurista!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja