Mainos

Kaliforniassa jännitetään, tuleeko maanjäristyksiä lisää – Järistyspaikan lähellä asuva Karri: "Kyllä täällä varpaillaan ollaan ja odotetaan"

Kaliforniassa oli 7,1 magnitudin maanjäristys myöhään perjantai-iltana lähellä Ridgecrestin kaupunkia. Se oli jo toinen parin päivän sisällä. Kaliforniassa jännitetään, onko lisää järistyksiä tiedossa. 

Suomesta kotoisin oleva laskuvarjohyppääjä Karri Jääskeläinen asuu noin 180 kilometrin päässä järistyksen keskuksesta. Hän oli eilen illalla poreammeessa, kun järistys iski. 

– Mietin, että hupskeikkaa, nyt on todellakin perjantai-ilta käynnissä, kun poreammeen vesi alkoi läikkymään yli ja koko allas heilui, Jääskeläinen kertoo. 

Hän kuvailee, että heiluminen tuntui samankaltaiselta kuin ristiaallokko risteilylaivalla tuntuu. Hän tajusi tilanteen vakavuuden, kun naapurit kerääntyivät kadulle ja kertoivat järistyksen voimakkuuden, joka oli 7,1 magnitudia. Se luokitellaan erittäin voimakkaaksi.

Jääskeläinen kertoo tarkkailleensa tsunamivaroituksia, koska asuu lähellä rantaa.

– Mietin, että pitäisikö lähteä rantaan katsomaan, onko vesi vetäytynyt.

Tsunamista varoittavien sireenien ääntä ei kuitenkaan kuulunut, eli varoitusta ei tarvinnut antaa.

"Mietin, mitä teen jos tsunamisireenit alkavat soimaan"

Paikallisten seismologien mukaan on 10 prosentin mahdollisuus, että on tulossa vielä voimakkaampi jälkijäristys, Jääskeläinen kertoo. 

– Kyllä tässä tavallaan varpaillaan ollaan koko ajan, ja odotetaan.

Jääskeläisen mukaan ihmiset olivat ihmeissään, mutta paniikkia ei ole syntynyt. Hieman pienempi, 6,4 magnitudin järistys koettiin torstaina, joten myöhempi järistys oli odotettavissa.

Tiedotus asiasta sujui hänen mukaansa erinomaisesti, koska hän oli yhä poreammeessa, kun naapurit tulivat puhelin kädessä kertomaan uutisia. Hän ja useimmat muut seuraavatkin nyt jatkuvasti paikallismedioiden tilannepäivityksiä.

Viranomaiset eivät ole antaneet erityisiä ohjeita uuden järistyksen varalle, mutta asukkailla on tiedossa yleiset ohjeet: sisätiloista tulee poistua ulos aukealle paikalle, tai sisätiloissa mennä pöydän alle ja suojata pää. 

– Lähinnä mietin, mitä teen jos tsunamisireenit alkavat soimaan, eli kuinka nopeasti pääsen autolle, hän kertoo. 

Jääskeläistä eivät uudet järistykset juurikaan pelota, koska kaupungissa ja naapurustossa on varauduttu niihin hyvin. Rannan lähellä on tsunamievakuoinneista kertovia kylttejä, joissa on suuntaopasteet. Useimmat korkeat rakennukset, kuten pilvenpiirtäjät, on rakennettu kestämään voimakkaankin maanjäristyksen.

– Enemmän minua pelottaisi paikassa, jossa tällaisiin luonnonkatastrofeihin ei ole varauduttu, Jääskeläinen summaa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja