Kaleva: Tuontivaatteista löydetty hormonihäiritsijöitä – vain pieni osa testataan

Asiantuntija kertoi Kalevalle olevansa huolissaan erityisesti tekstiileissä käytettyjen kemikaalien ja niiden yhteisvaikutusten osalta.

Ulkomaisista verkkokaupasta tilattujen vaatteiden pesemisessä moni on huolellinen, mutta entä lähikaupasta ostettu paita? Suomeen tuoduista tekstiileistä löytyy joka vuosi terveydelle haitallisia kemikaaleja.

Aiheesta uutisoi Kaleva.

Haitallisia kemikaaleja sisältäviä vaatteita tuodaan erityisesti Aasiasta. Ongelmia ilmenee siitä huolimatta, että EU:ssa on käytössä tiukka kemikaalilainsäädäntö.

Suomessa tuoteturvallisuutta valvovat Tukes ja Tulli. Valvontaa tehdään lähinnä pistokokein, ja vain pieni osa tuontitekstiileistä testataan. Vuonna 2016 testatuista 554 näytteestä 11 kappaletta oli määräysten vastaisia. Vuoden 2017 lokakuuhun mennessä määräysten vastaisia tuotteita oli löytynyt 22 kappaletta.

Vaatteista etsitään esimerkiksi ihoa, silmiä ja hengitysteitä ärsyttävää, allergisoivaa formaldehydiä sekä värjäämiseen käytettyjä atsovärejä, joista pieni osa voi vapauttaa mahdollisesti syöpää aiheuttavia aineita.

Tekstiilien reaktiiviväreistä väitellyt tekstiilitoksikologi Kaisa Klemola kertoi Kalevalle olevansa huolissaan erityisesti tekstiileissä käytettyjen kemikaalien ja niiden yhteisvaikutusten osalta. Klemolan mukaan lisätietoa tarvittaisiin ainakin niin sanotuista hormonihäiritsijöistä. Ne ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka häiritsevät luonnollisten hormonijärjestelmien toimintaa.

Hormonihäiritsijäitä ovat esimerkiksi tekstiilikemikaaleinakin käytetyt ftalaatit ja nonyylifenoli.

Lähde: Kaleva

***


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja