Mainos

Kaleva: Sairaanhoitajan kuvaus huumepotilaista: ”Eihän se kiva ole kuulla huorittelua”

Sairaanhoitajan työ päivystyksessä on vaihtelevaa ja merkityksellistä, mutta myös rankkaa. Vaasan keskussairaalan ensiavussa työskentelevä sairaanhoitaja Rita Saukko kertoo Kaleva-lehdessä avoimesti myös työnsä nurjasta puolesta.

Huumeiden käytön takia päivystykseen tulee paljon tapaturmapotilaita tai sellaisia jotka ovat saaneet niistä yllättävän reaktion. Ensiapua kaipaavat esimerkiksi nuoret, joilla on tullut kannabiksen käytöstä sydänoireita, rintakipua tai rytmihäiriöitä.

Huumeiden vaikutuksen alaisten potilaiden käytös on arvaamatonta. Osa on todella aggressiivisia, ja silloin hoitotilanteessa tarvitaan vartijaa. Toisinaan mukana ovat myös sairaalan vahtimestari ja poliisi.

– Vaikka potilas tuotaisiin raudoissa tänne, hoitajan ja lääkärin on mentävä ihan lähelle tutkimaan häntä, kertoo Saukko Kalevassa.

Sairaanhoitaja on usein saanut jopa potkuja ja iskuja. Yleensä vastarinta on kuitenkin sanallista.

– Eihän se kiva ole kuunnella huorittelua ja huutoa. Aika äkkiä siinä karisevat Florence Nightingale -kuvitelmat.

Saukko kertoo haastattelussa, että usein ensiapuun tullut ei oikein tajua, missä hän on ja miksi. Moni uskoo, että voisi hyvin lähteä kotiin, vaikka olisi loukannut itsensä. Silloin hoitaja saa vihat niskoilleen.

Viikonloput ja juhlapyhät ovat päivystyksessä aikoja, jolloin ensiapuun tulee paljon sekä alkoholin että huumeiden käyttäjiä. Baarien sulkemisaika näkyy päivystyksessä ruuhkana.

Eikö sairaanhoitajaa koskaan turhauta, kun sekavat potilaat haukkuvat auttajansa ensiavussa? Saukko vastaa, että tekee työtään halusta auttaa ihmistä.

– Kyllä me hoidamme myös sen purevan koiran, Saukko sanoo Kalevassa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.