Kaleva: KRP tutkii koulukotia Muhoksella

Lastensuojelua tiimityönä ja uudella otteella 18:13

Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii Muhoksella toimivan Pohjolakodin tilannetta, kertoo Kaleva.

Video: Lastensuojelun uusista malleista keskusteltiin Huomenta Suomessa keväällä. 

Lehden mukaan KRP selvittää, ovatko koulukodin toiminnassa mukana olevat henkilöt syyllistyneet pahoinpitelyyn, vapaudenriistoon tai virkavelvollisuuden rikkomiseen. Rikosepäilyt ajoittuvat vuosiin 2017–2018.

Rikostutkinnan taustalla on apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin heinäkuussa tekemä tutkintapyyntö.

Oikeusasiamiehen kanslian esittelijäneuvoksen Tapio Rädyn mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Sakslin tekee tutkintapyynnön tarkastamastaan lastensuojelulaitoksesta.

Taustalla yllätystarkastus

Muhos kuuluu Oulun poliisilaitoksen toimialueeseen. Poliisihallitus päätti kuitenkin määrätä, että vyyhden tutkii Oulun poliisilaitoksen sijaan keskusrikospoliisi.

Viime heinäkuussa eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia julkisti Pohjolakotiin huhtikuussa tehdyn yllätystarkastuksen tarkastuskertomuksen. Tarkastajat löysivät useita merkittäviä puutteita lasten kohtelussa ja niin sanottujen rajoitustoimien käytössä.

Valvovilla viranomaisilla, Pohjois-Suomen aluehallintovirastolla ja lapsia Pohjolakotiin sijoittaneilla kunnilla ei ollut tietoa koulukodin lainvastaisista ja lapsia alistavista menettelyistä.

Tarkastusraportissaan ylin laillisuusvalvoja vaati Pohjolakodilta useita muutoksia sen toimintaan ja aluehallintovirastoa (avi) sekä kuntia vaadittiin selvittämään valvontatoimiaan. Apulaisoikeusasiamies sai selvitykset syyskuun lopussa ja niiden käsitteleminen on edelleen kesken. Rädyn mukaan selvityksistä annetaan ratkaisu mahdollisimman pian.

Lue myös:

    Uusimmat