Yle: Poliisi tutkii jo toisen lastenkodin toimintaa – Iitissä sijaitsevan laitoksen lapset ovat kertoneet eristämisestä ja alasti riisuttamisesta

Kaakkois-Suomen poliisi on aloittanut tutkinnan Iitissä sijaitsevan erityislastensuojelulaitoksen toimintaan liittyvistä epäkohdista, kertoo Yle.

Tutkintapyynnön poliisille on tehnyt eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin, joka määräsi myös ennalta ilmoittamattoman tarkastuksen kyseiseen Loikalan kartanona tunnettuun laitokseen.

Tarkastuksen aikana lapset ovat Ylen mukaan kertoneet muun muassa, että laitokseen saavuttuaan heidän piti riisuutua alasti ja he joutuivat eristyksiin.

Tutkinnanjohtaja Juha Paukkunen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo Ylelle, että apulaisoikeusasiamiehen raportti sisältää asioita, jotka ovat moraalisesti tai eettisesti arveluttavia ja vastoin lastensuojelun ohjeistuksia.

Uhreja on mahdollisesti ollut yli kolmekymmentä ja he ovat laitoksessa vuosina 2018-2019 asuneita nuoria.

Kartanonjohtaja ei ota kantaa asiaan

Loikalan kartanon johtoa epäillään vapaudenriistosta, pakottamisesta ja pahoinpitelystä. Poliisilla on kaksi pääepäiltyä, joista toinen on laitoksen johtaja.

Loikalan kartanon johtaja Heidi Rauha ei Ylen mukaan halua ottaa kantaa tutkinnassa olevaan rikosasiaan. Rauha sanoo, ettei tässä vaiheessa tarkkaan tiedä, mistä häntä epäillään.

Vuosi sitten paljastui vastaavankaltaisia väärinkäytöksiä myös  Pohjolakodissa:


Lue myös:

    Uusimmat