Mainos

Kaleva: 70 prosentilla koululaisista D-vitamiinivaje - vakavat murtumat yleistyneet nuorilla

Suomalaislapset saavat yhä liian vähän D-vitamiinia, vaikka D-vitamiinin saantisuosituksia nostettiin viime tammikuussa, kirjoittaa sanomalehti Kaleva. Lehden mukaan perheet eivät ole vielä omaksuneet uusia suosituksia.

Uudet suositukset kehottavat antamaan D-vitamiinilisää kaikille lapsille 18-vuotiaaksi ympäri vuoden. Alle kaksivuotiaille suositellaan kymmenen mikrogramman ja kaksi vuotta täyttäneille seitsemän ja puolen mikrogramman annosta vuorokaudessa.

Kalevan haastattelema apulaisylilääkäri Outi Mäkitie Lasten ja nuorten sairaalasta Helsingistä arvelee, että enemmistö yli kaksivuotiaista on edelleen ilman D-vitamiinilisää ja harvat murrosikäiset syövät vitamiinilisää.

Mäkitie on mitannut perusterveiden koululaisten veren D-vitamiinipitoisuuksia Helsingissä ja havainnut, että heistä peräti 70 prosentilla oli D-vitamiinin puutos. Lisäksi ne, joilla oli matalin D-vitamiinipitoisuus, oli myös matalin luun mineraalitiheys.

Mäkitie uskoo, että tulos on yleistettävissä koko Suomeen.

Kalevan mukaan merkittävät luunmurtumat ovat yleistyneet suomalaislapsilla. Murtumien määrän kasvu viittaa luuston haurauteen ja D-vitamiinivajeeseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.