Kalervo Kummola hehkuttaa Tampereen poikkeuksellista areenaa – keväällä edessä MM-herkkupala: "Ei parempaa olekaan!"

Tampere astuu joulukuussa uuteen aikakauteen, kun juna-aseman eteläpäätyyn, kannen päälle rakentuu uusi monitoimiareena. Suomi-kiekon rautakansleri Kalervo Kummola ottaa uuden areenan avosylin vastaan. 25 vuoden jumppa päättyy joulukuussa ja 57 vuoden odotus toukokuussa.

Tampereen uusi areena valmistuu joulukuun alussa. Areenayhtiön toimitusjohtajan Marko Hurmeen mukaan hankkeeseen ei ole tullut viimehetkien viivästyksiä.

– Kaikki on aikataulussa. Areena valmistuu joulukuun alkuun, Hurme sanoo MTV Urheilulle.

Joulukuun kolmas päivä päättää pitkän prosessin.

– 25 vuotta tätä on touhuttu, Kalervo Kummola laskeskelee.

Alun perin Tampereen uuden areenan piti valmistua jo vuoden 2012 kotikisoihin. Kun hanke viivästyi, kyseisen kevään ja sitä seuraavan kevään kuviot menivät uusiksi. Suomi päätti jakaa kisat Ruotsin kanssa.

Sen jälkeen Suomi tavoitteli kevään 2021 MM-kisoja. Ne jääkiekkoliitto hävisi niukalla erolla Valko-Venäjälle.

– Oli onni, että niin kävi. Loppupeleissä kisat menivät Latviaan, eikä Valko-Venäjästä tarvitse sen enempää puhua. Laskeskelin silloin, että Tampereen areena ei ehdi valmistua vielä keväällä 2021. Sen takia tappio ei sen enempää haitannut. Ja olisihan se ollut nihkeää vetää tyhjässä hallissa, niin kuin viime keväänä kävi, Kummola pohtii.

Edelliset MM-kisat vedettiin lähes kokonaan tyhjille katsomoille. Nyt järjestäjät saavat myydä hallit täyteen.

– Pitkä odotus päättyy. Tämä on todella upea juttu, Kummola fiilistelee.

Esimerkkinä muille

Tampereen uusi areena on poikkeuksellinen projekti. Vastaavia esimerkkejä, eli rautatien päälle rakennettavia halleja ei montaa maailmasta löydy.

– Mieleen tulee Madison Square Garden. Torontossa on myös areena ihan keskustassa, lähellä rautateitä. Mutta ei tämmöistä ole oikein missään päin Eurooppaa, Kummola pohtii.

110–120 miljoonaa euroa maksava halli on osa valtavaa hanketta. Tampereen kansikokonaisuutta on tarkoitus laajentaa vielä enemmän rautatieaseman suuntaan.

Kummola uskoo, että Tampereen kansiareenasta tulee kannattava, voittoa tekevä kompleksi.

– Ihan varmasti. Tämä on erittäin vahvalla pohjalla, Kummola nyökyttelee päätään.

Tampereen areenahanke nostattaa esille kysymykset muun muassa Helsingin ja usean muun liigapaikkakunnan tilanteesta. Helsingissä on suunniteltu vanhan jäähallin viereen uutta Garden-kokonaisuutta. Sen nykytila on kuitenkin arvoitus.

– Siitä tulee niin valtavan kallis hanke. En tiedä, että onko se hyvä ratkaisu. Joka tapauksessa on varmaa, että se vie aikaa, Kummola näkee.

– Toivotaan kuitenkin, että Tampereen areenasta tulee hyvä esimerkki muille. Erityisesti pienemmille paikkakunnille, Kummola heittää, viitaten uuden hallin keskeiseen sijaintiin.

Tampere toimii ensimmäistä kertaa MM-kisojen pääkaupunkina 57 vuoteen. Edellisen kerran kisat keskittyivät Tampereelle vuonna 1965, juuri kun legendaarinen Hakametsän pyhättö valmistui.

Kummola lataa tiukat teesit niille, jotka miettivät MM-kisamatkaa Tampereelle.

– Näkee Suomen kauneimman kaupungin, MM-kisat ja uuden areenan. Eihän parempaa voisi olla! Kummola julistaa.

Kalervo Kummolalla kovat odotukset MM-kotikisoihin Tampereen uudessa areenassa: "En halua paineita laittaa"

Lue myös:

    Uusimmat