Kalastusrajoitukset saimaannorpan suojelemiseksi eivät ole enää voimassa – näin ministerit kiistelivät rajoitusten pituudesta Twitterissä

1:16
Ihastuttava yllätys kurkkasi avannosta! Saimaannorppa Pulmu veikisteli kameralle Savonlinnassa

Kalatalouden Keskusliitto kehottaa sopimaan vapaaehtoisista kalastusrajoituksista Saimaalla.

Saimaalla ei ole enää voimassa olevia kalastusrajoituksia saimaannorpan suojelemiseksi.

Edellinen kalastusrajoituksia koskeva asetus oli voimassa keskiviikkoon saakka. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan uuden asetuksen antaminen on viivästynyt, koska sen valmistelu on kesken hallituksessa.

Rajoitukseton tilanne tarkoittaa Kalatalouden Keskusliiton mukaan sitä, että paikallisten osakaskuntien vastuu saimaannorpan suojelusta kasvaa. Keskusliitto kehottaa vesialueen omistajia Saimaan alueella sopimaan kalastusrajoituksista vapaaehtoisesti.

– Olemme päättäneet sopia ministeriön asetusehdotuksen mukaisista rajoitustoimista, ja suositamme lisäksi verkkojen ankkuroimista rajoitusajan ulkopuolella, sanoo osakaskunnan esimies Sauli Tiainen Pihlajavedeltä tiedotteessa.

Lausuntokierroksella käyneen asetusluonnoksen mukaan verkkokalastus olisi kokonaan kiellettyä Saimaan kalastusrajoitusalueella huhtikuun 15. päivästä aina kesäkuun loppuun asti, lukuun ottamatta kalastamista alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkoilla.

Kalastusrajoitusten pituudesta ei ole kuitenkaan löytynyt sopua hallituksessa, joten uutta asetusta ei ole toistaiseksi annettu.

Ministereillä kiistaa rajoituksista

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kiistelivät kalastusrajoituksista keskiviikkona Twitterissä.

Verkkokalastuskiellon pidentämistä kannattava Mikkonen kirjoitti, että maa- ja metsätalousministeriö ei ole tuonut uutta asetusta hallituksen päätettäväksi. Lepän mukaan Mikkosen väite ei pidä paikkaansa.

– Olemme tuoneet hallituspuolueille useita tiukennettuja asetusvaihtoehtoja, joista mikään ei ole sopinut vihreille, Leppä tviittasi.

Leppä vetosi keskiviikkona tiedotteessa Saimaan asukkaisiin, mökkiläisiin ja kalastajiin, että he jättäisivät verkot naulaan 15. huhtikuuta alkaen ja turvaisivat näin saimaannorpan suojelun.

Metsähallituksen tietojen mukaan saimaannorppia on kuollut kalanpyydyksiin viimeisen vuosikymmenen aikana vuosittain 2–7 yksilöä. Saimaannorppakannan koon on arvioitu nykyisellään olevan noin 420–430 yksilöä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja