Kalan rasvahapot vähentävät rytmihäiriöitä

Kalan syönnin hyvistä terveysvaikutuksista on saatu jälleen uutta näyttöä. Tuoreen kuopiolaistutkimuksen mukaan kalasta ja kalaöljystä saatavat omega-3-rasvahapot vähentävät sydämen rytmihäiriöitä.

Circulation-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 2174 42-60-vuotiasta miestä. Yli 17 vuotta kestäneen seurannan aikana 240 miehellä havaittiin eteisvärinä eli sydämen rytmihäiriö, joka vaati sairaalakäyntiä.

Miehiltä mitattiin omega-3-rasvahappopitoisuudet. Pitoisuudeltaan ylimpään neljännekseen kuuluvilla miehillä oli 35 prosenttia pienempi eteisvärinän riski kun taas alimpaan neljännekseenkuuluvilla miehillä.

Tutkimuksen mukaan ruokavalion on hyvä sisältää vähintään kaksi kala-ateriaa viikossa, mieluiten rasvaista kalaa.

Runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältäviä kalalajeja ovat muun muassa anjovis, sardiini, makrilli, lohi ja silli, kun taas esimerkiksi seitissä tai turskassa näitä rasvahappoja on hyvin vähän.

Kotimaisista järvikaloista kannattaa suosia esimerkiksi muikkua. Myös kalaöljyvalmisteita voi käyttää.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat