Kalakuolemia luvassa, haju jää iholle – MTV kokosi kuusi vastausta Mäntyharjun kemikaaliturmasta

Mäntyharjun kemikaaliturma on herättänyt runsaasti kysymyksiä alueen mökkiläisissä. Kemikaali on muun muassa saastuttanut lähialueen vesistöjä aina kaivoja myöten.

Tilanteen taustalla on huhtikuun alun junaturma, jonka seurauksena myrkyllistä MTBE-kemikaalia pääsi vuotamaan ympäristöön. Nyt VR on julkaissut nettisivuillaan tietoa Mäntyharjun turmasta. MTV uutiset on kokosi sivustolta vastauksia ihmisiä huolettaviin kysymyksiin.

Miten varmistan, että oma käyttöveteni on turvallista?

Jos vesi haisee tai maistuu kemikaalille, se ei sovellu talousvedeksi.

Vaikuttaako onnettomuus kaivovesiin?

Osassa onnettomuusalueen kaivovesistä on havaittu pieniä määriä haitta-aineita. Haitta-aineen epäillään kulkeutuneen kaivoihin pintaveden välityksellä. Alueella on aloitettu pohjavesi- ja maaperätutkimukset. VR on selvittänyt vahingon vaikutusalueella olevat kaivot ja niiden sijainnit sekä ollut yhteydessä kaivojen omistajiin.

Voiko alueella juoda hanavettä?

Mäntyharjun verkostovettä voi juoda huoletta. Talousveden käytettävyyttä rajoittaa MTBE-kemikaalin aiheuttama haju ja maku. Talousvedessä ei saa olla vierasta hajua tai makua. Vettä ei pidä juoda, jos hajun tuntee.

Voiko Sarkajärven ja Vuohijärven vettä käyttää saunassa tai pesuvetenä?

Vettä ei pidä käyttää pesu- tai saunavetenä, jos se haisee eetterille. Haju jää myös iholle.

Miten MTBE-kemikaali vaikuttaa ihmiseen?

Metyyli-tert-butyylieetterin höyry ärsyttää hengitysteitä. Voimakkaampi altistuminen aineella voi aiheuttaa päänsärkyä ja muita keskushermosto-oireita, kuten huumaantumisen tunnetta, huimausta ja huonovointisuutta. MTBE ärsyttää kohtalaisesti ihoa ja aine voi imeytyä ihon läpi. Nesteroiskeet ja höyry voivat ärsyttää lievästi myös silmiä.

MTBE-kemikaalin nieleminen aiheuttaa polttavaa kipua rinnan ja vatsan alueella, pahoinvointia, huimausta, huumaantumisen tunnetta ja jos annos on suuri, tajuttomuuden. Aineen nielemisen tai oksentamisen yhteydessä sitä voi joutua keuhkoihin, mikä voi aiheuttaa hengenvaarallisen kemiallisen keuhkotulehduksen. Toistuva ihokosketus voi aiheuttaa ärsytysihottumaa.

Miten vuoto vaikuttaa alueen eläimiin, esimerkiksi kaloihin?

MTBE on vain lievästi myrkyllistä vesieliöille. Myrkyllisyyttä vesieliöille todennäköisesti ilmenee Kärmelammessa, Ojantauksenlammessa ja Pajulammessa sekä näiden välisissä puroissa. Sarkavedessä pitoisuuden ei ennusteta nousevan vesieliöille myrkylliselle tasolle, mutta sielläkin tulee esiintymään haju- ja makuhaittoja lähellä Pajulammesta purkautuvaa puroa.

Kärmelammessa tehtiin torstaina 12.4. ensimmäinen havainto kalakuolemasta. Kärmelammessa ja Ojantakaisenlammessa kemikaalipitoisuudet ovat niin korkeita, että kalakuolemia on odotettavissa jatkossakin. 

Mäntyharjulla vakava säiliövuoto – kymmeniätuhansia litroja syttyvää nestettä valui maastoon 1:08

Mäntyharjulla vaarallinen säiliöonnettomuus – kyseessä on ympäristökatastrofi 0:47

Lue myös:

    Uusimmat