Teurastamon veriset jätevedet valuivat hiihtoladulle ja jokeen Paimiossa: "Tällaista ei saisi missään nimessä tapahtua"

Paimiolla sijaitsevan teurastehtaan tukos valutti 30 000 litraa jätevettä jokeen.

HKScanin tehtaalla tapahtunut onnettomuus valutti verenpunaista vettä luontoon ja joelle, johon oli vastikään ajettu hiihtolatu.  

– Se oli hätkähdyttävä näky. En yhtään ihmettele, että hiihtäjät ja muut lähellä asuvat ovat tyrmistyneet sen nähdessään, Paimion kunnan ympäristösihteeri Sinikka Koponen-Laiho kommentoi MTV Uutisille.

"Ikävä tapaus"

Jätevesivuoto tapahtui tämän viikon tiistai-iltana, kun viemärilinjan tukkeuma sai jäteveden virtaamaan takaisin päin ja sen myötä pulppuamaan ulos tarkastuskaivon kautta.

HKScanin mukaan vuodossa luontoon pääsi esikäsiteltyä jätevettä. Yritys pahoittelee tapahtunutta.

Paimion kunnan ympäristöviranomaiset kävivät paikan päällä toteamassa vuodon keskiviikkona. Koponen-Laihio pitää vuotoa valitettavana. Hän sanoo, että teurastamon jätevesi oli "tuhtia" ja vastaa asukasjoukon käsittelemätöntä jätevettä. Jätevedessä oli paljon ravinteita ja verta.

– Ikävä tapaus, eikä tällaista saisi missään nimessä tapahtua, että jätevesi pääsee suoraan vesistöön laitoksessa, jossa jätevedet ovat väkeviä.

Jätevesien päätyminen vesistöön on puhuttanut aiemmin Espoossa.
Videolla espoolainen Margit kertoo epämiellyttävästä yllätyksestä kävelyllään, kun ulostetta löytyi lammesta: "Haju oli hyvin epämielyttävä" (22.8.2019)

Jäteveden poistoa harkittiin

Koponen-Laihio sanoo ymmärtäneensä Ely-keskukselta, että vaikka jätevesivuoto on ikävä tapaus, määrällisesti kyseessä ei ole "valtaisa katastrofi".

Jätevettä ei pystytty poistamaan luonnosta, joten jäiden sulaessa se tulee sekoittumaan Paimionjokeen. Jäteveden pumppausta pois luonnosta harkittiin, mutta viime päivien lauhan sään vuoksi siihen ei turvallisuussyistä uskallettu ryhtyä, Koponen-Laihio sanoo.

– Vähitellen luonto sen hoitaa.

HKScan sanoo käynnistäneensä selvityksen, ettei vastaavaa enää tapahtuisi. 

Verisestä ladusta uutisoi ensimmäisenä paikallislehti Kuntsari.

Lue myös:

    Uusimmat