Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten määrä on kasvanut tähän saakka parilla tuhannella vuodessa ja heitä on nyt 38 000. Toiseksi eniten on Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalaisia, noin 10 000.
Ukrainan sodan vuoksi moni Venäjän kaksoiskansalainen on lopettanut rajanylitykset. Esimerkiksi Niiralassa venäläisten määrä putosi heinäkuussa puoleen vuoden takaisesta.
Tilastot eivät kerro miten kaksoiskansalaisten matkustus on muuttunut, mutta havainnot ovat selkeitä.
– Ne, joilla ei ole enää niin vahvoja suhteita, niin minä luulen, että jotkut ainakin pohtivat hyvin tarkkaan ja monet ovat lakanneet liikkumasta.
– Siellä on myös joitakin verkostoja, jotka pystyvät niitä hoitamaan, jos ei todellakaan uskalla enää käydä siellä, sanoo professori Olga Davydova-Minquet Itä-Suomen yliopistosta.
Monilla kaksoiskansalaisilla on vahvoja siteitä Venäjälle ja erilaisia käytännön asioita olisi hoidettavana.
– Kyllä näin on ja se ei koske pelkästään kaksoiskansalaisia ja se koskee myös Venäjän kansalaisia, tietysti, miehiä pelottaa, professori sanoo.
Suomessa asuvien kaksoiskansalaisten määrä on yli kymmenkertaistunut 2000-luvulla. Viime vuoden lopussa Suomen ja jonkin toisen maan kaksoiskansalaisuus oli 160 00 henkilöllä.
Samassa ajassa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten määrä on noussut viidestä sadasta lähes 38 000:een. Määrä on kasvanut vajaalla 2000:lla vuosittain.
Mutta miehet eivät uskalla mennä, että lapset ja naiset?
Tutkija on itsekin kaksoiskansalainen ja käynyt Venäjällä viimeksi viime marraskuussa järjestelemässä perheen hautojen hoitoa, ja tehnyt sitten kovan päätöksen.
– Minulla ei ole pakkoa käydä siellä, minä en käy, professori sanoo.
Onko tämä myös kannanotto?
– Se on myös kannanotto tietysti. En halua käydä Venäjällä niin kauan kuin sota jatkuu.
Tutkijoilla on edessä pitkä urakka selvittää, miten ehkä noin miljoonan Venäjältä poismuuttaneen tulevaisuus muissa maissa järjestyy.
– Nähdäänkö heidät riesana, uhkana, resurssina, se kaikki vaatii tutkimusta, Davydova-Minquet sanoo.
Sitä ei vielä tiedetä, onko osa Venäjän kaksoiskansalaisista luopunut sodan takia entisestä kansalaisuudestaan.