Kaksikko ryösti mopoautolla ajaneet keskellä tietä – tämän jälkeen hakkasivat vanhuksen vasaralla veriseksi

Miten ryöstötilanteessa tulee toimia? Ylikomisario jakaa arvokkaat vinkit 1:47
Katso videolta ylikomisarion vinkit siitä, miten ryöstötilanteessa pitää toimia.

Mieskaksikko kiilasi mopoautolla ajelleet alaikäiset tiensivuun ja ryösti heidät. Seuraavana päivänä sama kaksikko tunkeutui vanhuksen kotiin, löi tätä vasaralla päähän ja jätti loukkaantuneen vanhuksen oman onnensa nojaan.

Rikokset tapahtuivat perättäisinä päivinä Vaasassa ja Virroilla huhtikuussa 2022.

Ensimmäinen ryöstö tapahtui Vaasassa, kun alaikäinen poika ja tyttö ajelivat pojan kotia kohti mopoautolla. Äkisti heidän takanaan tuleva henkilöauto ryhtyi vilkuttelemaan valoja.

Henkilöauto ajoi mopoauton viereen ja apukuljettajan paikalla istuva mies heilutteli ikkunasta rengasraudan näköistä metalliesinettä. Henkilöauto kiilasi mopoauton eteen pakottaen sen pysähtymään.

Tämän jälkeen autosta nousi kaksi miestä, jotka löivät mopoauton sivupeilin rikki, repivät mopoauton ovet auki ja huusivat haluavansa rahaa. Miehet tehostivat vaatimustaan uhkaamalla tappaa nuoret ja kertoivat hakevansa pistoolin autostaan, jos nuoret eivät tottelisi.

Mopoautossa matkustaneet poika ja tyttö luovuttivat järkyttyneenä miehille kännykkänsä, lompakkonsa ja poika myös pankkikorttinsa pin-koodin. Sitten he ajoivat kotiin ja soittivat poliisille.

Varastivat auttajalta

Ryöstäjiä alaikäisiltä saatu ryöstösaalis ei kuitenkaan tyydyttänyt. Seuraavana päivänä kaksikko ajoi erään omakotitalon pihatietä Virroilla ja juuttui autonsa kanssa siihen kiinni.

Miehet hakivat talosta apua. He kertoivat ajaneensa harhaan ja yrittäneensä kääntää autoa talon pihatiellä.

Talon seitsemänkymppinen isäntä soitti lähellä asuvan sukulaisensa auttamaan ja auto saatiin liikkeelle. Sillä välin kun avuliaat miehet olivat auttaneet kaksikkoa, toinen näistä oli lainannut ikämiehen wc:tä.

Kun kaksikko pääsi lähtemään, vanha isäntä paineli petiin ja nuorempi sukulaismies omaan kotiinsa. Jonkin ajan kuluttua vanha mies heräsi ulko-oveltaan kuuluvaan koputukseen.

Mies meni avaamaan ja ovella seisoi sama kaksikko, joka vaati nyt hänen pankkikorttinsa pin-koodia ja lompakkoa. Miehet uhkasivat, että vanhukselta "menee henki", jos tämä ei suostu vaatimuksiin.

Toinen ryöstäjistä iski vanhusta metallisella piikillä takaraivoon ja toinen vasaralla otsaan.

Kaksikko hajotti vasaralla vanhuksen puhelimen ja tietokoneen, jotta uhri ei voisi soittaa apua. Tämän jälkeen miehet jättivät runsaasti verta vuotavan vanhuksen oman onnensa nojaan ja pakenivat paikalta.

Pahasti loukkaantunut ja edelleen kovasta verenvuodosta kärsivä vanhus joutui kävelemään sukulaismiehensä luokse yöllä. Hänet kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan.

Ehdotonta vankeutta

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi alaikäisiin nuoriin kohdistuneen rikoksen ryöstöksi ja vanhuksen pahoinpitelyn törkeäksi ryöstöksi. Lisäksi molempien miesten syyksi luettiin kaksi vähäisempää rikosta.

Oikeus tuomitsi 20- ja 22-vuotiaat miehet kahden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen. 

Oikeus määräsi ryöstäjäkaksikon maksamaan kummallekin alaikäiselle nuorelle 1 500 euroa ja vanhalle isännälle 3 000 euroa kärsimyskorvauksia.

Vanhempi tuomituista valitti ratkaisusta Turun hovioikeuteen, joka piti käräjäoikeuden ratkaisun voimassa.

Lue myös:

    Uusimmat