Kaksi MotoGP-kisaa peruttiin – sarjan pomo on menettämässä toivonsa koko kaudesta: "Olemme sodassa"

4:07
Tulosruutu 30.3.: "Usko Suomen MotoGP:hen on olemassa"

MotoGP-sarja on perunut taas kaksi osakilpailua: 31. toukokuuta Mugellossa ajettavaksi tarkoitetun Italian GP:n ja Katalonian GP:n, joka oli määrä ajaa Barcelonassa 7. kesäkuuta.

Molempien kisojen virallinen status on muun muassa Motorsportin mukaan tässä vaiheessa "siirretty", mutta niille ei toistaiseksi ole suunniteltu uutta ajankohtaa. Kattojärjestö FIM ja MotoGP-sarjan kaupallisia oikeuksia hallinnoiva Dorna Sports haluavat ensin nähdä, miten maailmalla vallitseva tilanne kehittyy.

MotoGP-kalenterin ensimmäisenä kilpailuna on tällä hetkellä 21. kesäkuuta Sachsenringillä ajettava Saksan GP. Sen jälkeen on määrä ajaa Assenissa, Hollannissa (28.6.) ja Suomessa, KymiRingillä (12.7.).

Kauden 2020 kisakalenterissa piti alun perin olla kaikkiaan 20 osakilpailua, mutta viime päivinä optimistisimmissakin arvioissa on puhuttu vain 10–12 kisasta. Esimerkiksi Ducatin urheilujohtaja Paolo Ciabatti sanoi jo aiemmin, että vaikka 10 kisaa pystyttäisiinkin ajamaan, niitä ei välttämättä pystytä ajamaan 10:ssä eri paikassa.

Dornan toimitusjohtaja Carmelo Ezpeleta oli tähän saakka valanut uskoa niin talleihin kuin faneihin, mutta nyt hänkin sanoo tilanteen olevan jo painajaismainen.

– Olemme sodassa. On mahdollista, ettei MM-sarjaa ajeta kaudella 2020, Ezpeleta totesi Speedweekille.

– GP-kisojen ja muiden suurtapahtumien järjestäminen on todella vaikeaa ennen kuin koronavirukseen on olemassa lääke. Vaikka elämä muuttuisi taas hieman normaalimmaksi, matkustusrajoitukset pysyvät yhä voimassa. Jos eivät pysyisi, se olisi hullua. Ei siis ole mahdollista, että suuri joukko ihmisiä kokoontuu jalkapallo-otteluun tai MotoGP-tapahtumaan. En ole lainkaan luottavainen, että pystymme viemään tämän kauden läpi.

Dornalla on FIM:n kanssa sopimus, jonka mukaan kaudessa on ajettava vähintään 13 osakilpailua, jotta voidaan julistaa maailmanmestari. Ezpeletan mukaan tästä voidaan joustaa ylivoimaisen esteen sattuessa, ja nykyinen maailmantilanne täyttää tuon pykälän vaatimukset.

– Jos pystymme aloittamaan kauden, aloitamme. Sillä, montako kisaa pystymme järjestämään, ei ole mitään väliä. Järjestämme kaikki ne kisat, jotka pystymme järjestämään. Terveys on etusijalla, emme riskeeraa mitään.

Ezpeletan mukaan kisat voidaan tarvitaessa ajaa ilman yleisöä. Toisaalta paikalla on siinäkin tapauksessa yli 2 000 ihmistä.

– Syyskuuhun on viisi kuukautta. Jos pystymme aloittamaan kauden silloin, pystymme ajamaan enemmän kuin 4–5 kisaa. Kaikki riippuu siitä, miten tilanne maailmalla kehittyy, mutta selviämme kyllä, vaikka joutuisimme perumaan koko kauden.

Ezpeleta ei osaa määrittää rajaa sille, missä vaiheessa maailmanmestarin julistaminen olisi sopimatonta.

– Jos saisimme ajettua kolme kisaa, se olisi erikoinen MM-sarja. Mutta miksi ei? Mielestäni pieni kisamäärä on parempi kuin ei kisoja ollenkaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja